Ny analys av bostadsmarknaden i Sverige under de senaste 20 åren visar: Långsammare uppgång senaste tio åren trots pandemirallyt

av Admin

Prisuppgången på bostadsrätter under senaste decenniet var betydligt lägre än decenniet innan dess, trots en kraftig prisökning de senaste 1,5 åren. Priserna på bostadsrätter har ökat med 96 procent de senaste tio åren, att jämföra med en uppgång på hela 145 procent under den föregående tioårsperioden. Det visar en ny analys som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort av data från Svensk Mäklarstatistik.

– Historiskt låga räntor och växande bostadsbrist har fått bostadspriserna att öka kraftigt under hela 2000-talet. Prisutvecklingen fick dessutom en extra skjuts de senaste två åren, genom den exceptionellt höga efterfrågan på större lägenheter under pandemin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

De senaste tio åren steg bostadsrättspriserna med 96 procent. Det är en kraftig uppgång, men ändå lägre än under perioden 2001–2011 när de steg med hela 145 procent. Det visar en ny analys som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort genom att jämföra data från Svensk Mäklarstatistik över prisutvecklingen på bostadsrätter under perioden 2001–2011 med perioden 2011–i dag.

– Det finns ett stort flyttbehov vilket talar för hög aktivitet på bostadsmarknaden även framöver och om nya pandemirestriktioner införs väntas intresset för att bo större öka igen. Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg.

Bostadsrättspriserna steg mer mellan 2001–2011 än mellan 2011–2021 i samtliga län. Störst var uppgången i Värmlands län med en ökning på hela 436 procent, medan ökningen med 122 procent i Stockholms län var den lägsta i landet. De senaste tio åren var prisuppgången störst i Dalarna, där priserna gått upp 204 procent.

– I takt med att bostadspriserna ökar, minskar möjligheten för allt fler att skaffa sig en egen bostad. Vi hoppas att den nya bostadsministern Johan Danielsson (S) och regeringen använder månaderna före valet till att presentera och genomföra konkreta åtgärder som löser bostadsbristen. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar är några förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...