Natursten och takskiffer – miljömässigt och hållbart klassat

av Anders Enquist

Svanenmärkning inom byggbranschen blir allt vanligare och trenden att material som upphandlas ska vara Svanenmärkta är tydlig. Dock finns en okunskap om vad märkningen står för vilket kan missgynna material som är miljömässigt bättre. Kortfattat är Svanen till för att göra produkter bättre. 

Bilden: Malin Tan på Nordskiffer är glad över att skiffer finns med i förteckningen över godkända material nu. Det är ett viktigt steg mot ett mer hållbart byggande.

På Svanens hemsida står det:

”Alla produkter som finns på marknaden kan inte Svanenmärkas. Innan vi beslutar om vi ska ta fram kriterier för en produktgrupp gör vi en förstudie. Vi tar reda på om det finns ett stort miljöproblem som produkten är kopplad till och om det finns utrymme för förbättringar. Vi bedömer också om en Svanenmärkning kan bidra till en produktutveckling som är mindre miljöbelastande.”

Detta innebär att produkter som inte är kopplade till ett stort miljöproblem eller som saknar förbättringspotential inte går att Svanenmärka, säger Malin Tan på Nordskiffer.

  • – Natursten är ett exempel på ett material som är ”för bra” för märkningen och har saknats i förteckningen över godkända material för Svanenmärkt byggande. Det har gjort att bland annat takskiffer, som under de senaste åren har blivit populärt som fasadtäckningsmaterial, väljs bort av arkitekter och upphandlare i tron att det inte är tillräckligt bra, menar Malin Tan.

Skiffer är klassat som ett av de mest miljövänliga byggnadsmaterialen. Studien ”Miljömässigt hållbara material för bostadsbyggande” (2016) utförd vid Lunds Tekniska Högskola visar bland annat att klimatpåverkan är mycket låg avseende koldioxidutsläpp. En annan miljöaspekt är att natursten har lång livslängd vilket gör att stenen kan återanvändas och därför reducerar mängden avfall.

– Att skiffer och andra naturmaterial har saknats i förteckningen bygger helt och hållet på okunskap, säger Malin Tan och fortsätter:

  • – Många tror att materialen måste vara Svanenmärkta för att få finnas med, men det stämmer alltså inte. Vi fick upp ögonen för problemet när vi fick veta att skiffer valdes bort till fördel för miljömässigt sämre material som fanns med i förteckningen. Då agerade vi snabbt och redde ut frågan med Miljömärkning Sverige som är det statliga bolag som står bakom Svanenmärkningen.

 

Svanenmärkningen handlar om att kemikalieinnehållet är undersökt och för att få märkningen krävs det att halterna hamnar under vissa nivåer. Skiffer och annan obehandlad natursten kan inte Svanenmärkas eftersom det inte innehåller kemikalier. Däremot kan det efter en bedömning av Miljömärkning Sverige finnas med i förteckningen över godkända material.

– Det är ju riktigt trist när en lista över material som ska ge ett mer miljövänligt byggande inte innehåller de bästa materialen som finns att tillgå, menar Malin. Vi är så glada över att skiffer finns med i förteckningen över godkända material nu. Det är verkligen på tiden och ett viktigt steg mot ett mer hållbart byggande, avslutar hon.

Nordskiffer är ledande återförsäljare av skiffer i Skandinavien. De största kundgrupperna är arkitekter, byggföretag och fastighetsbolag. De vanligaste användningsområdena för skiffer är tak, fasad och golv. Nordskiffer är medlem i Sveriges Stenindustriförbund och arbetar med fokus på miljö, etik och kvalitet i stenbranschen. Nordskiffer ingår i S:t Eriks-koncernen.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...