Inför Grannens dag den 31 oktober: Åtta av tio svenskar tycker om sina grannar

av Admin

Åtta av tio svenskar, 80 procent, gillar sina grannar. Det är en ökning jämfört med innan coronapandemin. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Blekingebor och personer över 65 år är de som tycker om sina grannar i högst grad.

– Under pandemin har svenskarna spenderat mer tid i hemmet och över hela landet hjälpts åt för att klara vardagen. Förhoppningsvis kan det leda till att fler blir medvetna om värdet av en god grannsämja – även nu när samhället återgår till ett mer normalt läge, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Hela åtta av tio svenskar, 80 procent, tycker om sina grannar. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med innan pandemin. Känslorna för dem som bor i ens närhet verkar öka med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till dem som bor bredvid – hela 88 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland svenskar i åldern 18–29 år svarar 69 procent samma sak.

– God sammanhållning bland grannar ökar trivseln och tryggheten där vi bor. Det kan också öka intresset för en bostad som är till salu. För att få en god bild av sitt framtida boende är ett bra tips att prata med fastighetsmäklaren och möjliga framtida grannar om deras intryck av området, säger Marcus Svanberg.

Blekingeborna mest nöjda med sina grannar
Undersökningen visar på geografiska skillnader mellan hur mycket man tycker om sina grannar. Blekingebor, gotlänningar och jämtar är mest positivt inställda – av Blekingeborna är det närmare nio av tio, 87 procent, som tycker om sina grannar.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Halland, Dalarna och Värmland. Två av tio hallänningar, 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och slutfördes i oktober 2021. Totalt har 3 252 svenskar 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på bostadsrelaterade frågor.

Grannens dag 20 år
Grannens dag instiftades av journalisten Kenneth Eneroth i Köping år 2000 för att hylla regionens alla goda grannar. Nu uppmärksammas Grannens dag över hela landet den 31 oktober.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...