GROHE lanserar Vattenbarometern: Svenskarna överskattar hur hållbart de lever

av Admin

För andra året i rad lanserar GROHE initiativet Vattenbarometern. En nordisk studie som kartlägger nordbornas syn på sin egen vattenförbrukning. I Sverige står klimatdebatten högt på agendan och rapporten visar att majoriteten av svenskarna anser att de förbrukar vatten hållbart. Något som dock kan diskuteras. Kartläggningen inkluderar nämligen den verkliga förbrukningen som visar att vi gör av med näst mest vatten i Norden. Jumboplatsen tar dock grannlandet Norge. 

På många håll i världen råder det en brist på färskvatten. En resurs som vi och våra grannländer är bortskämda med. I GROHEs nylanserade kartläggning Vattenbarometern visar det sig att var femte svensk är ointresserade av att minska sin vattenkonsumtion. Drygt var tredje svensk reflekterar dessutom aldrig över sin vattenförbrukning, vilket är den högsta siffran bland alla nordiska länder.

– Syftet med Vattenbarometern är att åskådliggöra de enorma mängder vatten som slösas dagligen i Norden. Vi vill få fler människor att reflektera över sin vattenförbrukning och förhoppningsvis göra aktiva val för att minska den. Slöseri eller onödigt vattenspill i kombination med klimatförändringar och rekordlåga grundvattennivåer gör det viktigt för varje land att värna om världens naturresurser, säger Christina Holmberg, Marketing Manager på GROHE.

816 miljoner kronor – det förlorar svenskarna årligen på vattenspill i hemmet
Rapporten visar dessutom att hela tolv procent av Sveriges hushåll har sanitetsprodukter som droppar eller läcker. Det innebär att svenska hushåll spiller drygt 20 miljoner kubikmeter vatten årligen, till ett värde av 816 miljoner kronor. Ett vattenspill som är mer än dubbelt så stort som det orsakat av trasiga sanitetprodukter i våra grannländers. I både Danmark, Finland och Norge spiller nämligen hushållen närmare nio miljoner liter vatten om året.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av GROHE. Undersökningen genomfördes den 24–31 januari 2020 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 4 032 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt i länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Så har vi räknat:
Antal hushåll i Sverige: 4 657 395 (1)
Andel som har läckande/trasiga sanitetsprodukter: 12 procent (2)
Genomsnittsmängd som en läckande kran spiller per dag: 100 liter (3)
Genomsnittspriset för en liter vatten: 0,04 SEK (4)

Formel: 0,12(2) x 4 657 395(1) x 100(3) x 0,04(4) = 2 235 549,6 SEK/dag
2 235 549,6 x 365 = 815 975 604 SEK/år

(1) SCB, 2019
(2) Ipsos Norm/GROHE, 2020
(3) Vattenfall, 2018
(4) Svenskt Vatten, 2019

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...