Framtidens skola tar form med fibercement

av Anders Enquist

 

Tabulatorn

Foto: Cembrit.

Konceptförskolorna har utvecklats i ett samarbete mellan arkitekter på SISAB och SWECO, och har samma planlösning, konstruktion och tekniska system oavsett var de byggs, men fasad och utomhusmiljö anpassas efter platsens och grannskapets förutsättningar. De första förskolorna; Tabulatorn i Vällingby och Zinket i Grimsta, färdigställdes och invigdes under hösten 2014.

– Utmaningen har varit att skapa en spännande utvändig gestaltning samtidigt som vi hushåller med resurser och anpassar oss till de ambitiösa energikraven, säger David Essinger på Sweco Architects, som ansvarat för utformning av fasader och projektering.

Zinket

Foto: Cembrit.

SISAB:s tuffa krav på brandsäkerhet, robusthet och minimalt underhåll gjorde att fibercementskivor tidigt blev ett givet val. Fibercement används för de stora fasadytorna och olika varianter av metall fungerar som solavskärmning kring balkonger och utrymningstrappor.

– Med fibercementen kan vi variera uttrycket från lätta vita volymer till mörkare som ger ett tyngre intryck med associationer till sten. De kulörta skivorna ger också fina möjligheter att jobba med färgeffekter, berättar David.

Eftersom skolorna är så välisolerade fanns det en risk att de skulle bli för varma på sommaren. Därför prövade de olika lösningar för skolavskärmning som kontrasterar fint mot fibercementen. Resultatet är en lekfull utformning i flera lager, som ger upplevelser av solkatter, skuggor, transparens och färg.

Den tredje konceptförskolan som nu är på gång kommer även den kläs med fasadskivor av fibercement.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...