Förvaringsrapporten 2017: Svenskar sämst i Norden på att organisera i hemmet – översvämmade förvaringsutrymmen slukar boyta

av Anders Enquist

Varannan svensk känner sig frustrerad över dålig förvaring hemma. Samtidigt medger sex av tio att de skjuter upp att rensa och organisera bland sina tillhörigheter, vilket är högst andel i Norden. Det visar årets upplaga av ”Förvaringsrapporten” från Elfa, som också konstaterar att svenskarnas översvämmade förvaringsutrymmen äter upp boyta värd miljontals kronor.

– Dålig förvaring skapar uppenbarligen stress och irritation hos många svenskar. Dessutom slukar det boyta som kan användas på betydligt bättre sätt. En smart förvaringslösning och lite bättre rutiner för att rensa och organisera är en investering, både för välmående och hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa.

För tredje året i rad presenterar Elfa ”Förvaringsrapporten”, en nordisk undersökning som kartlägger vanor och attityder till förvaring och hur vi organiserar våra hem. Drygt 4 000 personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland har medverkat i undersökningen, som genomförts av undersöknings-företaget YouGov på uppdrag av Elfa.

Varannan känner frustration

Rapporten visar tydligt att nordbor, och i synnerhet svenskar, brottas med förvaringsproblem i hemmet. Varannan svensk (48%) känner sig frustrerad över dåliga förvaringsmöjligheter och nära var femte (17%) har till och med funderat på att flytta på grund av sina problem.

Sex av tio skjuter upp problemen

Drygt varannan svensk (51%) tror sig kunna få större boyta genom smartare förvaring. Men att rensa och organisera översvämmade garderober och stökiga förråd är inte en prioriterad syssla, visar rapporten. Tvärtom säger drygt sex av tio (64%) att de skjuter upp att ta tag i oorganiserade förvaringsutrymmen, även om de anser att det behövs, och här utmärker sig Sverige som landet där flest har problem. Drygt en av tio svenskar (12%) kan tänka sig att anlita en expert för att komma tillrätta med sina bekymmer.

Ineffektiv förvaring äter upp dyrbar boyta

Förvaringsrapporten har även kartlagt hur stor del av boytan som används till förvaring. Respondenterna fick uppskatta antal kvadratmeter som används till garderober, skåp och andra förvaringsmöbler samt golvytor med löst liggande kläder och prylar. Resultatet visar att svenskar boende i lägenhet använder i genomsnitt 19 kvadratmeter av sin boyta till förvaring. Bland svenskar boende i villa är motsvarande siffra 31 kvadratmeter.

Stockholmare boende i lägenhet använder i genomsnitt 19,4 kvadratmeter av sitt hem till förvaring, vilket motsvarar drygt 1,1 miljoner kronor i värde baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Stockholm (oktober 2017).

Stockholmare boende i villa använder i genomsnitt 29 kvadratmeter av sitt hem till förvaring, vilket motsvarar drygt 1,3 miljoner kronor i värde baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset för villor i Stockholm (oktober 2017).

Fyra av tio förvarar utanför hemmet

Rapporten visar också att många svenskar involverar släkt och vänner för att lösa sina förvarings-problem. Fyra av tio (40%) svarar att de förvarar eller har förvarat ägodelar utanför det egna hemmet, t.ex. hos vänner, släktingar eller i ett hyrförråd.

Bilen blir förråd

En annan metod är att använda mer okonventionella förvaringsutrymmen på hemmaplan. De populäraste platserna bland svenskar är bilen (12%), badkaret/duschen (9%) och ugnen (9%).

I Finland är bastun det överlägset populäraste alternativet – nära en fjärdedel av finländarna (23%) använder eller har använt den som förvaringsyta.

Tips från Elfas förvaringsexpert Christine Dalman för att maximera boytan genom smartare förvaring.

– Förvaringsrapporten visar att ineffektiv förvaring äter upp boyta – som vi betalar dyra pengar för. Du har fler förvaringsytor i ditt hem än du tror! Ta ett varv och försök identifiera onödiga ”luftrum” i garderober och förråd. Spana även efter outnyttjade ytor i hörn och bakom dörrar som kan användas till förvaring, säger Christine.

1.  Trolla bort textiler med vacuumpåsar

”Täcken, filtar, kuddar och säsongskläder som inte används dagligen tar minimalt med plats om de packas ner i vacuumpåsar och sedan placeras på de översta hyllorna i garderoben. Se till att utnyttja allt utrymme, ända upp till taket, genom att måttanpassa din förvaring.”

2.  Se över dina hyllor

”Djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller – ännu hellre – utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.”

3.  Satsa på skjutdörrar

”Fundera på om det skulle vara möjligt att dela av rummet och skapa en effektiv förvaringsvägg. Genom att sätta in skjutdörrar från vägg till vägg har du möjlighet att få undan mängder av kläder och prylar – utan att rummet känns speciellt mycket mindre. Samtidigt blir det enkelt att komma åt det du behöver.”

4.  Göm bakom gardinen

”Gardinarrangemang för en hel vägg är trendigt och skapar en skön hotellkänsla. Sätt upp en gardinskena i taket, cirka 15-20 cm från väggen, häng upp ditt favorittyg och göm grunda hyllor eller krokar bakom. Vips, så har du skapat en snygg, effektiv och väl dold förvaringsyta för exempevis kontorsprylarna eller sytillbehören.”

5.  Förvara säsongsprylar högt

”Utnyttjar du möjligheten att förvara ända upp till taket? Glöm inte de sista 30-40 centimetrarna, där finns gott om plats för kläder och prylar du inte använder så ofta.”

6.  Bygg förvaring under trappan

”Ta tillvara på utrymmet under trappan på bästa sätt genom platsbyggda hyllor eller traditionella väggskenor. Här kan du med fördel förvara skor, stövlar och väskor som inte används varje dag och annars bara står framme och tar plats i hallen. Du kan också använda utrymmet som en sorteringsstation för återvinning.”

–När du har en effektiv struktur på din förvaring blir det roligare att hålla ordning och enklare att rensa, avslutar Christine Dalman.

 

Om undersökningen:

”Förvaringsrapporten” är en nordisk undersökning som omfattar totalt 4050 personer mellan 18 och 74 år boende Sverige (1031), Norge (1008), Danmark (1004) och Finland (1007). Den är genomförd via webbenkät under perioden 12 juli till 3 augusti 2017 av det oberoende marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Elfa.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...