Fem års tillbakablick: Här har lägenhetspriserna ökat mest i landet – kommun för kommun

av Admin
Stor efterfrågan på miljösmart boende – fler än hälften av svenskarna vill bo i en energieffektiv fastighet .

Bostadsrättspriserna har i genomsnitt ökat med 42 procent i landet de senaste fem åren. Men var i landet har egentligen lägenhetsägare tjänat mest på sina investeringar? Enligt en ny kartläggning som genomförts av Svensk Fastighetsförmedling visar det sig vara Falbygdens hjärta Falköping. Där har priserna på en bostadsrätt ökat med otroliga 200 procent de senaste fem åren och är därmed den kommun som har haft störst prisökning i hela landet. Därefter följer den kustnära Sörmlandsfavoriten Oxelösund med 178 procent. Minst har priserna stigit i de två Uppsalakommunerna Östhammar och Uppsala. 

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsrätter förändrats de senaste fem åren. Av landets 290 kommuner hade 130 tillräckligt stort antal sålda lägenheter för att kunna ingå i kartläggningen. Samtliga kommuner i kartläggningen har haft en prisökning under den nämnda tidsperioden och den genomsnittliga stigningen på bostadsrättspriserna i landet är 42 procent. Mest har bostadsrättspriserna stigit i Falköping, med hela 200 procent. Även i kommunerna Oxelösund, Finspång och Malung-Sälen har priserna varit på kraftig uppgång med 178, 153 respektive 147 procent. De län som har haft störst ökning i pris är Dalarna, Blekinge och Gävleborg. I botten hamnar istället Uppsala, Norrbotten och Stockholms län, med en genomsnittlig prisökning på 17, 29 och 31 procent.

– De senaste åren har präglats av ett flertal såväl nationella som internationella händelser som har kommit att skapa osäkerheter på bostadsmarknaden. Trots det har priserna på bostadsrätter fortsatt att öka i stadig takt över hela landet. Efterfrågan har ökat under sensommaren och vi ser allt fler lägenheter som säljs till högre pris och innan visning, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

– Även om 255 av Sveriges 290 kommuner idag har bostadsbrist har byggandet minskat. Det finns en stor missmatchning på marknaden då det byggs för dyra bostäder, inte minst i universitets- och storstäder. För att främja en sund bostadsmarknad med högre rörlighet och mindre inträdeströsklar behöver det byggas fler bostäder där människor kan bo. Dessutom måste reformer som försvårar bostadsbyten ses över, så som amorteringskraven, fastighetsskatten och möjlighet till statliga lån för förstagångsköpare, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 10: Här har bostadsrättspriserna stigit mest i landet de senaste fem åren
1. Falköping kommun                    200 %
2. Oxelösund kommun                  178 %
3. Finspång kommun                     153 %
4. Malung-Sälen kommun              147 %
5. Hammarö kommun                    144 %
6. Karlskoga kommun                    140 %
7. Skara kommun                           131 %
8. Tranås kommun                         128 %
9. Motala kommun                          118 %
10. Sandviken kommun                  114 %

Topp 10: Här har bostadsrättspriserna stigit minst i landet de senaste fem åren 
1. Östhammar kommun                  10 %
2. Uppsala kommun                        15 %
3. Kiruna kommun                           21 %
4. Luleå kommun                             25 %
5. Sundbyberg kommun                  28 %
6. Stockholm kommun                     29 %
7. Vaxholm kommun                        31 %
8. Nacka kommun                            31 %
9. Danderyd kommun                       31 %
10. Solna kommun                           33 %

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...