Årets Isabellestipendiat – plåtslagaren Mathilda – banar väg för fler

av Admin

Genom att på ett föredömligt och unikt sätt vara representant för sitt yrke som plåtslagare ger Mathilda Klinger Danielsson oss hopp om framtiden. Hon inspirerar inte bara kollegor och kunder utan också nästkommande generation. För sitt engagemang och driv tilldelas idag Mathilda Klinger Danielsson 2018 års Isabellestipendium. 

Mathilda Klinger Danielsson, 2018 års Isabellestipendiat. Foto: Björn Petrén

Isabelle McAllister, grundare av Isabellestipendiet och juryns ordförande, tror att Mathilda kan bana väg för fler tjejer att vilja utbilda sig till plåtslagare i framtiden.

– Matilda visar att plåtslagaryrket är något som faktiskt är öppet för fler än de som tillhör normen, säger Isabelle.

Enda kvinnan

Mathilda har arbetat som plåtslagare i fem år, sedan två år tillbaka arbetar hon som enda kvinna med 18 män på Ahlins Plåt i Stockholm.

– Att få ett sådant här stipendium är både hedrande och uppmuntrande för oss tjejer som fortfarande bryter mönster, säger Mathilda. Jag tror och anser att denna bransch, så som många andra, gynnas av att präglas av mångfald.

Om Isabellestipendiet

Isabellestipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen − och vill utvecklas inom den. Syftet med stipendiet är att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare samt att lyfta de som redan är yrkesverksamma. Målet med stipendiet är också att skapa en diskussion om hur vi i framtiden vill att byggbranschen ska se ut. Stipendiet är på 20 000 kronor och finansieras i samarbete med aktörer från näringslivet. Isabellestipendiet delas ut den 11 oktober 2018 på Stockholmsmässans mässa Hem, villa & bostadsrätt. Som alltid delas stipendiet ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

2018 års jury bestod av: 

Isabelle McAllister – designer & kreatör. Instiftare av Isabellestipendiet
Frida Ramstedt – driver Sveriges största inredningsblogg Trendenser
Julia Ohlström – marknadsansvarig Rättviseförmedlingen
Björn Christiernsson – snickare & tv-profil
Karolina Dahl – elektriker och 2017 års Isabellestipendiat
Pirre Starrin – snickare & tv-profil
Mackan Nylén – snickare & tv-profil
Therese Marteleur – målare och 2016 års Isabellestipendiat
Charlotta Gren – chef verksamhetsutveckling, JM Entreprenad

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...