Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Högtryck på bostadsmarknaden trots corona

av Admin

I augusti ökade både villapriserna och bostadsrättspriserna i Sverige med 2 procent. Trots coronapandemin har villapriserna stigit med 8 procent och bostadsrättspriserna med 4 procent det senaste året. Dessutom har även priserna på fritidshus ökat med 9 procent under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

– Bostadsköparna ser ljusare på framtiden och efterfrågan är stark i hela landet. Det kombinerat med lågt utbud och låga räntor ger ökande priser över lag. Vissa vill ta steget från lägenhet till en mer rymlig villa eller radhus, andra letar efter en bostad med plats för arbetsrum, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg villapriserna med 2 procent senaste månaden, precis som i riket som helhet. I Stor-Malmö var priserna på villor oförändrade.

Bostadsrättsmarknaden, som påverkats mest av coronapandemin, har nu återhämtat sig. I riket som helhet och i de flesta storstadsregionerna steg bostadsrättspriserna med 2 procent under augusti. I centrala Stockholm gick priserna upp med 1 procent och i Malmö steg de med 3 procent. Även fritidshuspriserna fortsätter stiga och har det senaste året visat på en uppgång med 9 procent.

– De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Bostadspriser i övriga landet
Villapriserna har ökat i samtliga län de senaste tre månaderna, allra mest i Västerbotten och Jämtland, som båda visar en uppgång med 11 procent. I Kronoberg var uppgången minst, plus 2 procent. I Östergötland, Kronoberg och Värmland steg bostadsrättspriserna mest, med en uppgång på 13 procent. I Dalarna och Jämtland sjönk priserna med 8 procent de tre senaste månaderna.

Det senaste året har priserna på fritidshus stigit i samtliga län förutom Jämtland, där priserna legat stilla. Störst var uppgången i Kronoberg där priserna har gått upp med hela 25 procent.

– Redan innan pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande. Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst, säger Marcus Svanberg.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...