Färre bostadsaffärer men fortsatt stora flyttbehov

av Admin

Antalet sålda bostäder gick ner i maj, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det är osäkerheten på arbetsmarknaden och bankernas mer restriktiva utlåning som slår igenom. Men behovet att flytta är fortsatt stort och omsättningen på bostadsmarknaden kommer att vara stor framöver, tror Björn Wellhagen, VD på Mäklarsamfundet.

Bild: Björn Wellhagen.

Enligt svensk Mäklarstatistik gick priserna på bostadsrätter ner två procent i maj, medan priserna på villor ökade med en procent. Priserna på bostadsrätter har därmed ökat med tre procent de senaste 12 månaderna, och priserna på villor med fem procent.

– Prisförändringarna är fortfarande relativt små sedan pandemin bröt ut, säger Björn Wellhagen.

Istället märks coronautbrottet tydligare på omsättningen. I maj såldes 15 procent färre bostäder i Sverige jämfört med samma månad år 2019, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Osäkerheten på arbetsmarknaden och bankernas mer restriktiva hållning till utlåning märks nu på bostadsmarknaden, vi kan tala om en coronaeffekt. Efter en vår med hög omsättning på bostadsmarknaden ser vi nu en minskning under maj månad. Månaden innehöll dock ovanligt många helgdagar då människor sällan gör bostadsaffärer, vilket delvis förklarar den lägre volymen.

– Det är i sammanhanget viktigt att ha i minnet att ungefär var femte person uppger att de funderar på att byta bostad under det närmaste året. Därtill kan förslaget om slopad ränta på uppskovsbelopp efter försäljning av bostad underlätta rörligheten på bostadsmarknaden och bidra till den ekonomiska återhämtningen, säger Björn Wellhagen.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...