Dålig ventilation går att åtgärda

av Admin

Vi tillbringar upp till 90 procent av tiden inomhus och andas in tusentals liter luft varje dag. Tyvärr är det allt för ofta som ventilationen i ett hus inte är tillräcklig eller i en del fall helt obefintlig. Inomhusluften är av avgörande betydelse för hur vi mår och därför är det viktigt att vi har bra ventilation i vårt hus.

Artikeln är i samarbete med flaktgroup

Vi har nog alla någon gång varit i ett rum där luftkvaliteten har lämnat mycket att önska. Ibland kan man känna eller se att luften är av dålig kvalitet. Det kan lukta unket, instängt eller mögligt. Ser man partiklar i luften kan man också vara säker på att inomhusklimatet kan förbättras. Ibland räcker det med en vanlig dammsugning och vädring, men det kan behövas större åtgärder än så.

Mögel, fukt och dålig ventilation kan bli ett problem i alla olika byggnader och det gäller att ta tag i problemet i tid för att det inte ska bli ohanterbart. Vill man se över ventilationen men är osäker på var man ska börja? Ta hjälp, FläktGroup erbjuder flera lösningar för ett bättre inomhusklimat.

Tecken på att ventilationen inte är så bra kan visa sig genom:

  • Imma och kondens på insidan av fönster
  • Huvudvärk utan känd orsak.
  • Allergier och rinnande näsa och ögon.
  • Dålig sömn.

Dessutom är det är relativt enkelt att rätta till ventilationsproblem. En bra tumregel är att all luft i ett hus ska bytas ut minst varannan timme, antingen genom självdrag eller mekanisk ventilation. Förr byggdes de flesta hus med självdragsprincipen. Det innebär att det inte är helt tätt. Sprickor i fasad en och otäta golv låter tilluften att komma in i huset. I moderna hus är det tilluftsventiler nära golvet som ser till att luften kan strömma in. Det sitter ofta frånluftsventiler i varje rum, högt upp på väggen. I vissa fall är ventilationen helt kopplad till en skorsten.

Det är vanligt att ett äldre hus har dålig ventilation. Är det ett riktigt gammalt hus beror det ofta på att det inte är tätt nog till att börja med.  Ofta har huset renoverats och tätats genom åren, men man har inte byggt in så många ventilationsdon som det faktiskt behövs.

Så vad ska man göra om man har dålig luft i huset där man bor? Det finns några enkla och billiga åtgärder man själv kan göra för att förbättra problemet. Först och främst, gå över de don som redan finns där. Kolla om de är stängda, eller om det kan vara så att du behöver installera fler. Glipor och springor i huset kan störa luftströmmarna när de går nedifrån och upp. Kanske finns det något som måste tätas? Överväg att skaffa en fläkt i badrummet och en bättre köksfläkt, eftersom det kan göra stor skillnad.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...