Nya kvarter med 600 bostäder länkar Arenastaden till gamla Råsunda

av Admin

Byggnadsnämnden godkände den 25 april den nya detaljplanen för nya kvarter längs Dalvägen i Arenastaden. Därmed skapas möjligheter för 600 nya bostäder och förskola, men också fler arbetsplatser i nya kontorslokaler och restauranger, caféer och servicebutiker. 

De nya kvarteren utformas för att förmedla övergången mellan Arenastadens höga och varierade storskalighet och gamla Råsundas mer sammanhållna, klassiska stadsskala. Detaljplanen innebär två nya bostadskvarter med möjlighet till cirka 600 nya bostäder och ett nytt kontorskomplex samt möjlig utökad byggrätt i höjd för två befintliga byggnader. Cirka 25 procent av bostäderna kommer att vara större lägenheter som passar till exempel flerbarnsfamiljer.

– De nya kvarteren stämmer väl överens med vår ambition att Arenastaden växer fram som en blandad stadsdel med bostäder, förskola, service och kontor med närhet till grönområden. Liv och rörelse både dag och kväll ger en aktiv och trygg stadskänsla, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Ny detaljplan tar hänsyn till parken
I ett tidigare förslag till detaljplan ingick parkering längs Dalvägens västra sida vilket hade medfört att ett antal träd i utkanten av Vasalundsparken hade behövt tas ned. Hänsyn har tagits till synpunkter som inkommit och i den godkända detaljplanen har delar av parkeringen tagits bort vilket innebär att träden kan stå kvar.

– Det här är ett tydligt exempel på vikten av att lämna synpunkter under samråd så bra förslag kan göras ännu bättre. I detta fall genom att användandet av parkmark begränsas, säger Torsten Svenonius, byggnadsnämndens ordförande, Solna stad.

Närhet till tunnelbana, pendeltåg och tvärbana
I Arenastaden möts pendeltåg, tvärbana och – om några år – den nya tunnelbanan. 2024 beräknas den nya gula tunnelbanelinjen vara klar, som förbinder Arenastaden med Odenplan och T-centralen, där Dalvägen får en egen tunnelbaneuppgång.

Cykelbana och bredare gångbana
För att öka framkomlighet och tillgänglighet kommer Dalvägens västra sida få en ny cykelbana, och på den östra sidan breddas gångbanan.

Förslaget till detaljplan kommer att lämnas till kommunfullmäktige för fastställande den 28 maj.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...