Swedavias trafikstatistik för januari 2021

av Admin

Under januari månad flög 342 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 87 procent jämfört med januari förra året då Swedavia hade 2 670 000 resenärer. Flygresandet i januari var fortsatt mycket starkt präglat av pandemin och nya reserestriktioner. Trots pågående vaccininsatser förväntas flygresandet vara starkt begränsat under de kommande månaderna.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Maria Moustakakis.

– Januari är den elfte månaden i rad med en kraftigt negativ påverkan av pandemin på flygresandet, som fortfarande är på historiskt låga nivåer. Smittspridningen och reserestriktioner har återigen ökat både i Sverige och vår omvärld, vilket medför en ny nedåtgående trend för flygresandet i början av året, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

– Vår bedömning är därför att efterfrågan kommer att vara fortsatt kraftigt begränsad under de kommande månaderna. De vaccininsatser som nu genomförs är helt avgörande för att världen ska öppna upp igen, men också för en återhämtning av flygresandet och vår möjlighet till att mötas och träffas igen, säger Jonas Abrahamsson.

Av de totalt 342 000 resenärerna under januari var 222 000 utrikesresenärer, en minskning med 88 procent jämfört med januari i fjol då 1 813 000 resenärer reste utrikes. Inrikesresandet minskade med 86 procent till 120 000 resenärer jämfört med januari förra året då antalet inrikesresenärer var 857 000.

På Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport, minskade flygresandet med 86 procent till 229 000 i januari jämfört med samma månad i fjol. Utrikesresandet minskade med 88 procent till 168 000 resenärer, medan inrikesresandet minskade i mindre omfattning, med 82 procent till 61 000 resenärer.

På Göteborg Landvetter Airport minskade flygresandet med 89 procent till 47 000 resenärer under januari. Utrikesresandet minskade under denna period med 89 procent medan inrikesresandet minskade med 90 procent.

Bromma Stockholm Airport var den flygplats som fortsatte att visa på den största minskningen även under början av 2021, med en minskning på 98 procent.

På Swedavias sju regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 71 procent och 94 procent till 62 000 resenärer under januari. Kiruna Airport och Luleå Airport är fortsatt de flygplatser som klarar sig bäst även under januari månad, med en minskning på 71 procent respektive 79 procent.

Trafikstatistiken för Swedavias flygplatser finns tillgänglig under Om Swedavia/Statistik: https://www.swedavia.se/om-swedavia/statistik/.

På www.swedavia.se finns mer information om de trygghets- och smittskyddsåtgärder som Swedavia vidtagit för våra resenärer. Se exempelvis: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...