Ny kartläggning visar: Här får du mest villa för miljonen

av Admin

I Västernorrlands län får köparna mest villa för en miljon kronor – 68 kvadratmeter. Dyrast är husen i Stockholm, där samma summa endast ger 20 kvadratmeter boyta. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Under pandemin har efterfrågan på villor varit exceptionellt hög över hela landet – fler vill bo större och ha bra förutsättningar att arbeta på distans. Framöver kommer vi att se störst prisökning i kommuner med goda pendlingsmöjligheter där det är möjligt att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt kvadratmeterpriser på villor runtom i landet och undersökt hur många kvadratmeter bostadsköparna får för en miljon kronor i respektive län.

Resultatet visar att en miljon kronor räcker längst i Västernorrlands län. Med ett snittpris på 14 600 kronor får köparna här 68 kvadratmeter villa för en miljon kronor. I Värmlands län – tvåa på listan – ger samma summa 62 kvadratmeter boyta. Minst privärda är husen i Stockholm, där ett snittpris på 50 202 kronor inte ger mer än 20 kvadratmeter villa för miljonen.

– Huspriserna kan nu pressas upp till nivåer som inte alltid är långsiktigt hållbara. För den på jakt efter villa är det därför viktigt att sätta upp en tydlig budget för den egna boendeekonomin samt att planera för hur stigande räntor, återinförda amorteringskrav och förändrade arbetsförhållande kan påverka hushållet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Det senaste året har villapriserna i Sverige stigit med 17 procent och medelpriset uppgår nu till 28 400 kronor per kvadratmeter.

Lista – här får köparna mest villa för en miljon kronor:

Region Antal kvadratmeter
1. Västernorrlands län 68 kvm
2. Värmlands län 62 kvm
3. Kronobergs län 61 kvm
4. Norrbottens län 61 kvm
5. Kalmar län 59 kvm

Lista – här får köparna minst villa för en miljon kronor:

Region Antal kvadratmeter
1. Stockholms län 20 kvm
2. Gotlands län 31 kvm
3. Hallands län 32 kvm
4. Västra Götalands län 33 kvm
5. Uppsala län 34 kvm

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...