Så påverkar den nya lagen om producentansvar landets bostadsrättsföreningar

av Admin

Regeringen fattade i somras beslut om nya regler kring sopsortering. Syftet är att göra det enklare att källsortera med en målsättning att det ska finnas insamlingar vid alla fastigheter år 2025. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB redogör hur de nya reglerna som nu trätt i kraft påverkar bostadsrättsföreningar. 

De bostadsrättsföreningar som önskat erbjuda förpacknings- och tidningsinsamling nära fastigheten har tidigare behövt betala extra för detta. I slutet av juni 2018 beslutade dock regeringen att förtydliga producenternas ansvar förinsamlingen av emballage genom tillståndspliktiga insamlingssystem. Reformen innebär att producenter ska ta fullt ekonomiskt ansvar för upphämtning av förpackningar och returpapper. En lagändring som i sin tur kan minska kostnader för sopupphämtning hos landets bostadsrättsföreningar.

– Den nya lagen kring producentansvar syftar till att det ska vara lätt att göra rätt och innebär att bostadsrättsföreningar slipper dagens upphämtningsavgifter. Regeringen har förtydligat och skärpt producenternas ansvar för förpackningar och tidningspapper. Dessutom kan bostadsrättsföreningar spara pengar på att det blir mindre sopor då färre kärl med avfall går till förbränning, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Tanken är att reformen av producentansvaret ska medföra enklare och mer tillgänglig källsorteringen för hushållen utan att belasta fastighetsägare för kostnaderna. Bostadsrättsföreningar kan dock komma att belastas med andra kostnader.

– Bostadsfastigheter ska kunna erbjuda kvartersnära utrymmen i nära anslutning till fastigheten för källsorteringen, vilket kan resultera i investeringskostnader för många föreningar. I dagsläget finns det inte någon ersättning för de utrymmen som fastighetsägare ska tillhandahålla i regeringens förslag. Det tillkommer också kostnader för kärl, kärlrengöring, städning och i vissa fall eftersortering av avfallet innan hämtning, fortsätterStefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

En individuell bedömning kommer att ske där det kan göras undantag för kravet beroende på specifika omständigheter. De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari 2019 men utbyggnaden kommer att ske stegvis. I lagändringen står det skrivet att från och med år 2021 ska 60 procent av hushållens förpackningsavfall transporteras bort från bostadsfastigheter och från och med år 2025 ska det uppgå till 100 procent.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...