Så klär du dig rätt under vinterns utomhusarbete

av Admin

Oavsett om du arbetar i de sydligaste delarna av Sverige eller uppe i norr är det viktigt att du klär dig efter väder. Att utstå kyla i för lång tid kan orsaka temporära sjukdomar, som en förkylning, men kan även ha långsiktiga negativa effekter. Hur du klär dig på bästa sätt inför de långa arbetsdagarna utomhus under den svenska vintern går vi igenom här.

 Artikeln är i samarbete med en extern partner

Vikten av en funktionell vinterarbetsjacka

Att bära lager på lager för att behålla temperaturer värmelagring är ett måste. Ska du arbeta utomhus bör du ha ett ordentligt underställ och därefter klä dig i plagg som hindrar kylan att komma in. Något som många glömmer bort i samband med detta är att rätt vinter arbetsjacka är minst lika viktigt.

Engelbert Strauss vinter arbetsjacka för utomhusarbete är absolut nödvändig för dig som befinner dig utomhus arbetsdagens flesta timmar. En arbetsjacka bör vara funktionell, vindtät, vattentät, ha ett välfungerande ångutlopp samt vara andningsaktiv. Detta för att förhindra att kylan tränger in, men också att värmen från din kropp släpps ut. Du bör leta efter en vinter arbetsjacka med en vattentät ytterjacka samt en fleece-jacka inunder för att kunna behålla värmen.

Rätt underställ och arbetsbyxor

Förutom en rejäl vinter arbetsjacka som gör att du ska kunna klara även det kyligaste utomhusarbetet är det viktigt med ett bra underställ och funktionella arbetsbyxor. Underställ av bomull eller merinofiber anpassar sig bäst till kroppsklimatet. De möjliggör bra värmeisolering vid låga temperaturer, men samtidigt också en kylande funktion när kroppen anstränger sig och svettas. Med rätt underställ förhindrar du att det kommer in fukt, men den torkar också svetten du utsöndrar snabbt för att du ska kunna känna dig bekväm oavsett väder.

Rätt arbetsbyxor är också oerhört viktigt för utomhusarbetet. Byxorna får gärna bestå av ett elastiskt material som möjliggör kroppens rörelser. Samtidigt bör de hålla formen under hela arbetsdagen och stöta ifrån smuts. Allt för att du ska känna dig bekväm under hela arbetsdagen och hålla dig varm trots det mest kyliga klimatet.

Glöm inte fötterna, händerna och huvudet!

Vi vet alla hur mycket man kan frysa om fötterna så väl som händerna och huvudet. Trots detta är det många som ser bort från att hålla sig varma på dessa områden under de kyliga arbetsdagarna. Det kan kännas krångligt att jobba med en mössa som åker ner för ögonen hela tiden, eller ett par handskar som är i vägen när verktyg skall greppas.

Inför utomhusarbetet är det dock en nödvändighet att du utrustar dig med ett par funktionella arbetsskor, oavsett om du behöver ett par skor som skyddar dig i sommarvärmen eller ett par som klarar av vintern. Men glöm inte att ta på dig ett par rejäla handskar och en mössa som behåller kroppens temperatur där den ska vara under hela arbetsdagen.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...