Radonovas radonmätning får högt betyg i jämförande EU-test av radon i vatten

av Admin

Radonova Laboratories har vid det jämförande EU-testet ”REM 2018” fått mycket goda resultat. Testet mäter förekomsten av radon i vatten och jämför medverkande laboratoriers analysresultat med ett referensvärde. Radonovas analys hade en avvikelse på i genomsnitt 3,8 procent i förhållande till referensvärdet. Avvikelser upp till 15 procent bedöms som ett godkänt resultat. 

Radon i vatten avgår lätt till luften. Det kan i sin tur bidra till att radonhalten i inomhusluften höjs och ger en ökad risk för lungcancer.

– Det här är ett stort internationellt test som visar att Radonovas metod för radonmätning av dricksvatten är säker och har en hög precision. Radon i vatten behöver i sig inte innebära ett stort problem. Däremot kan radon som avgår till inomhusluften när vi exempelvis duschar, diskar eller tvättar vara en hälsofara. Av den anledningen är det viktigt att studier och tester av det här slaget genomförs, kommenterar Tryggve Rönnqvist, teknisk chef på Radonova Laboratories,

Det jämförande testet omfattar totalt 101 medverkande laboratorier varav vissa har medverkat med mer än en analys. Det fullständiga namnet på testet är ”REM 2018 radon-in-waterproficiency test”.

Om radongas i vatten
Radon i vatten avgår lätt till luften. Det kan i sin tur bidra till att radonhalten i inomhusluften höjs och ger en ökad risk för lungcancer. En radonhalt på 1 000 Bq/l kan ge ett tillskott om cirka 100 Bq/m³ till inomhusluften. Det är framförallt radongas i dricksvatten från bergborrade brunnar som ska mätas, för att säkerställa att de inte ligger över Livsmedelsverkets gränsvärde på 1 000 Bq/l.

För mer information om radon och radonmätning, besök www.radonova.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...