Istället för snabbnudlar – studenter odlar sin egen mat genom revolutionerande metod

av Admin

Snabbnudlar och pasta med ketchup har varit sinnebilden för studentmat, men nu satsar Stockholms studentbostäder på att lära sina hyresgäster att odla sin egen mat genom en ny odlingsmetod som kräver liten yta och där plantan vattnar sig själv.

I projektet Lappis Local food movement satsar Sveriges största studentbostadsföretag Stockholms studentbostäder tillsammans med Get Gaia på att lära studenter att odla mat i sina studentlägenheter och studentkorridorer. Get Gaia har utvecklat en ny metod som innebär att odlingssystemet använder 1 kvadratmeter och ger motsvarande 25 kvadratmeter odlingsbar jord. Genom så kallad hydroponisk odling vattnar odlingssystemet sig självt vilket innebär en enkel hantering.

– Det känns jättekul! Min förhoppning är att vi framöver kan se små odlingar och upplysta fönster här och var i våra bostadsområden och att hyresgästerna går samman med sina grannar för att odla, det skapar både gemenskap och ger hyresgästerna tillgång till bra råvaror. Det är hållbarhet på riktigt, säger Ronja Krische, hållbarhets- och kvalitetsstrateg på Stockholms studentbostäder.

Under torsdagen hölls den första workshopen för studenter på Lappkärrsberget i Stockholm där studenterna fick testa det hydroponiska systemet och fick utbildning i hur det fungerade. Projektet Lappis Local food movement är en del av Stockholms studentbostäders hållbarhetssatsning och under hösten kommer företaget att lansera ett flertal initiativ och projekt i samarbete med ett antal samarbetspartners. Exempelvis kommer Stockholms studentbostäder tillsammans med Pool farm att lansera ett verktyg som möjliggör för studenter att köpa närodlad ekologisk mat gemensamt, för att därigenom få ner priset på beställningen.

– Hållbarhet i stort såväl som smått är en viktig fråga för både oss, våra hyresgäster och såklart också för vår planet och därför satsar vi genom att bygga och förvalta bostäder hållbart. Att dessutom satsa på projekt där våra studenter kan få verktyg att leva mer hållbart känns helt rätt, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...