Hur reagerar världens marknader på COVID-19?

av Admin

Det är ganska uppenbart, men COVID-19 har vänt upp och ner på den globala ekonomin. Massvis av företag har varit tvungna att lägga ner sina verksamheter – antingen temporärt eller permanent – många anställda är osäkra angående sin framtid, samt att konsumtionen har gått ner inom i princip alla branscher.

Artikeln är i samarbete med ig.com

Resultatet av detta är tydligt: världens marknader har pulveriserats.

Faktum är att skadan inte visat några tecken på att sakta ner. Tills det att ett botemedel hittas för COVID-19 så kan ingen vara säker på när restriktionerna kommer att lyftas och företag kan återgå till det normala.

Trots den exempellösa situationen som skapats av pandemin, så gör världens marknader vad de kan för att överleva viruset. Men, hur hanterar de COVID-19? Vilken typ av förödelse har redan skett? Finns det ett ljus i slutet av tunneln?

Kampen är verklig

Många marknader har påverkats negativt av COVID-19. Men det finns specifika marknader som har påverkats extra hårt. Dessa inkluderar rese, bostads och oljeindustrin.

Tack vare nedstängningen så är människor fast i sina hem, samt blockerade från att resa ut ur landet. Resultatet är att resebranschen – allt från flygbolag till hotell – har drabbats väldigt hårt. Flera flygbolag har redan kollapsat tack vare påfrestningar från COVID-19.

Vad gäller bostadsmarknaden, så har den stannat av inom flera länder världen över. Även om skadan kommer att synas efter COVID-19, så är det oklart hur mycket det kommer att påverka efterfrågan och bostadspriser.

Oljemarknaden har möjligtvis drabbats värst. Under en viss tidpunkt av pandemin, så sjönk oljepriset till under noll i USA. Oljehandlare som hade ett överlager av råolja, tack vare brist på efterfrågan, var tvungna att spendera pengar för att bli av med sitt överflöd.

De marknader som blomstrar

Trots all negativitet och ekonomisk osäkerhet, så finns det specifika marknader som blomstrar under COVID-19.

Det är uppenbarligen företag i den medicinska sektorn som har sett en ökning av produktförsäljning tack vare efterfrågan på ansiktsmasker, tester, samt annan utrustning. Tack vare att människor är fast i sina hem utan saker att göra, så har även intresset för nedladdningsbar underhållning och streamingtjänster ökat. Matförsäljningen har även blomstrat.

Överraskande nog så är kryptovalutor en annan marknad som växt under COVID-19. Den ledande plattformen IG erbjuder handel på kryptovalutor, vilket alltså är digitala valutor, den typen som inte kontrolleras av myndigheter eller finansiella institutioner. Eftersom lokala valutor är ganska flyktiga under dessa tider, så ses kryptovalutor som en mer stabil tillgång i jämförelse.

En blick på det långsiktiga

Även om allting är i obalans just nu, så är det viktigt att se till det stora hela. COVID-19 kommer att bekämpas någon gång. Världen kommer att försöka återgå till det normala. När det händer, då kommer de marknader som nu lider att uppleva någon form av uppsving.

Långtidseffekterna av COVID-19 fortsätter att vara osäkra. Med tiden så ökar chansen för att återgå till någon form av normalnivå.​

0 kommentar

You may also like