Guide: Gör om din nuvarande kamin till en etanolkamin

av Admin

Vill du göra om din gamla braskamin till en etanolkamin? Med en etanolbrännare kan detta göras snabbt med några få enkla steg, så att du kan fortsätta att glädjas åt din öppna spis, på ett nytt sätt. 

Artikeln är i samarbete med Etanolkamin

Genom att följa denna vägledning har du en ny etanolkamin på plats i ditt hem på nolltid – du behöver inte ens anlita en hantverkare, om du inte är ute efter en både lyxig och snygg lösning förstås.

Konvertera en befintlig kamin

Många äldre kaminer är unika, platsbyggda hantverk och en självklar del av ditt hem. Av en eller annan anledning, en sprucken murstock eller minskat behov för en sekundär värmekälla efter en renovering, kommer kaminen kanske inte längre till användning. Med en etanolbrännare som placeras i den gamla kaminen, kan du åter igen njuta av en mysig brasa tillsammans med familj och vänner.

Det du behöver göra innan du kan starta din kamin igen är följande:

  1. Mät hur stort utrymme du har inne i din kamin
  2. Hitta en etanolbrännare som passar in i din nuvarande kamin
  3. Köp bioetanol i rätt kvalitet
  4. Välj eventuell dekoration till din etanolkamin
  5. Placera brännaren på ett jämt och stabilt underlag i kaminen

När du har gjort detta, är nästa moment att fylla brännaren med bioetanol och kanske lägga på lite dekoration, sen är brasan redo att tändas.

Vad ska man överväga när man söker en etanolbrännare?

Det finns både manuella och automatiska etanolbrännare på marknaden idag.

De manuella brännarna är billigare och har fördelen att de kan placeras nästan överallt eftersom de inte kräver elektricitet för att fungera och är därför optimala för befintliga kaminer. De har dock en så pass enkel konstruktion att de har färre säkerhetsfunktioner och bekvämligheter än en automatisk brännare.

Om man önskar att kunna kontrollera sin brasa i större grad är en automatisk brännare ett bättre val. De flesta automatiska brännare kan styras med fjärrkontroll och är också utrustade med säkerhetssensorer som stänger av brännaren om det uppstår ett fel, detta innebär dock ett högre pris. Behovet av elektricitet gör också att installationsfriheten blir mindre.

För att kunna placera en automatisk brännare i din befintliga kamin, ska du alltså först se till att du har dragit el till kaminen. Detta ska göras av en auktoriserad elektriker och innebär en större utgift. Det kanske ändå är värt det, när du sedan kan tända och släcka din kamin från soffan.

Värme och brinntid hos en etanolkamin

Värmekapaciteten hos en etanolkamin är inte i närheten av den man får från en vanlig braskamin. Därför kallas etanolkaminer ofta för dekorationskaminer. Det är fortfarande tal om en levande eld och en viss värme kan du få ut av din kamin, dock är etanolkaminens störta syfte att skapa en mysig och hemtrevlig stämning.

Brinntiden varierar ofta med storleken på brännaren och dess tank, samt med lågornas storlek som kan varieras på etanolbrännaren. En 1,5 liters full tank kan brinna upp till tre timmar innan påfyllning krävs. Det är alltså inte lika underhållskrävande som en braskamin, där man måste lägga på ved med betydligt tätare mellanrum.

Vår slutsats

Genom att välja en etanolbrännare, oavsett om den är manuell eller automatiskt, kan en existerande braskamin enkelt konverteras till en dekorativ etanolkamin. Placera bara din valda brännare i kaminen, fyll på etanol och luta dig tillbaka och njut av en stämningsfull brasa som kräver minimalt med underhåll. Följ alltid utvecklingen av vedspisar på Boverket.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...