Finland ligger före Sverige – radonmätning på arbetsplatser är vardag

av Admin

Det är inte bara i skolans värld Finland ligger före Sverige. När det gäller att mäta radon på arbetsplatser ligger vårt grannland också steget före. Att mäta radon på finska arbetsplatser är sedan flera år vardag för Radonovas partner Suomen radonhallinta. 

Redan innan den nya strålskyddslagen infördes den 1 juni i år ställde Arbetsmiljöverket krav på att det hygieniska gränsvärdet för radon (0,36 MBqh/m3) inte får överskridas på svenska arbetsplatser. Ändå gjordes det bara cirka 3 000 arbetsplatsmätningar i Sverige under 2017. Att jämföra med cirka 70 000 mätningar i bostäder.

– Det är svårt att säga exakt hur många arbetsplatsmätningar vi genomfört men det är många tusen. Sen finns det givetvis fler aktörer som också mäter radon på arbetsplatser. I Finland finns cirka 60 högriskområden där arbetsgivare är skyldiga att mäta radon på arbetsplatsen. Med tanke på att radon varje år beräknas orsaka lungcancer hos 300 till 400 finländare finns det förstås all anledning att efterleva de bestämmelser som finns, kommenterar Jarkko Ruokonen på Suomen radonhallinta.

– Även om vi i år ser en ökad efterfrågan på arbetsplatsmätningar är det tydligt att väldigt många arbetsplatser inte klarar att möta de nya lagkraven. Här känns det som Finland varit tidigt ute och tagit radonfrågan på större allvar. Liksom i Sverige är radon, efter rökning, den enskilt viktigaste orsaken till lungcancer hos befolkningen. Om vi ska få ner den andelen krävs större insatser och ett samarbete mellan arbetsgivare, myndigheter och privata aktörer, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Svenska arbetsgivare har anmälningsplikt från den 29 januari 2019
Den nya strålskyddslagen innebär krav på arbetsgivare med arbetsplatser där radonhalten överstiger 200 Bq/m3. Om referensvärdet trots åtgärder överskrids ska arbetsgivaren göra en anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten. De kan i sin tur kräva att arbetsgivaren tar till ytterligare åtgärder för att minska arbetstagarnas exponering för radon. Arbetsgivarnas anmälningsplikt börjar gälla den 29 januari 2019.

– Om man inte redan genomfört en radonmätning på arbetsplatsen är det hög tid att göra det. Förutom att man som arbetsgivare riskerar att utsätta sina medarbetare för en allvarlig hälsorisk kommer det att bli kännbart för den arbetsgivare som inte följer lagen. Här tycker jag absolut att vi ska ha målet att ta radonfrågan på minst lika stort allvar som i Finland, avslutar Karl Nilsson.

För mer information om radon och radonmätning besök www.radonova.se

För mer information om radonmätning på arbetsplatser besök

https://radonova.se/arbetsplats-och-lokal/

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...