Erik Olsson kommenterar bostadsmarknaden 8/12-20

av Admin

De positiva tongångarna i Erik Olsson Bostadsindex håller i sig och resulterar i en stark och aktiv marknad. Mycket talar för att aktiviteten på bostadsmarknaden blir ovanligt hög under jul och nyår. 

Erik Olsson Nyproduktion rapporterar om att försäljning av nyproduktion är starkare än på många år. Styrkan beror mest på den allmänna prisutvecklingen och att det är attraktivt att köpa bostad till fast pris när priserna stiger. Till det kommer att tidigare överutbud har betats av och att det har startats färre projekt än normalt de senaste åren enligt Klas Pettersson, vd på Erik Olsson Nyproduktion.

På Erik Olson tycker vi det är viktigt att man kan fortsätta göra trygga och säkra bostadsaffärer. Vi har gått igenom vår process och fokuserat även på säljarnas hälsorisker. Det är ett perspektiv branschen till viss del har glömt bort tidigare. Det är en avvägning mellan att så många potentiella köpare som möjligt får se bostaden på ett tilltalande sätt som en del av vår utökade visningsgaranti, och att man exponerar säljaren för så få människor som möjligt. Arbetar man genomtänkt med de olika momenten går det bra.

Förmodligen blir aktiviteten på bostadsmarknaden högre över jul och nyår än normalt. En anledning till att marknaden var så stark under andra halvåret i år, trots pandemin, är att marknaden var så aktiv i somras. Efterfrågan ökade när många gick på visningar och köpte ny bostad under semestern när de ändå var hemma. Inställda utlandsresor utökade dessutom bostadsbudgeten. En stor del av utbudet såldes av under sommaren. Det gjorde marknaden starkare när allt kom igång igen. Efterfrågan matchade utbudet, som inte ökade inte lika mycket som annars när det inte fanns så mycket osålt som kom ut igen. Mycket talar för att det scenariot kan upprepas även nu under julledigheten. Baserat på genomsnittlig rörlig bolåneränta hos Söderberg & Partners Bolån på 1,4% kan man låna över 3 Mkr extra till boendet för en inställd semesterresa för 30.000 kronor om man vill ha lika mycket kvar till annat när man betalat bolåneräntan med skatteavdrag. Vi får en kombination av nya behov av olika funktioner i våra hem samtidigt som bostaden blir viktigare och tillåts ta en större andel av hushållsekonomin. Dessutom har många, som inte har blivit arbetslösa, snarast har en starkare ekonomi nu än tidigare med låga bolåneräntor och minskad konsumtion som en anpassning till Coronan. Det gör det troligt att fler än vanligt vill byta bostad under en tid framöver. Så länge inte arbetslösheten ökar markant inom de grupper som äger sitt boende gör de låga räntorna att både betalningsvilja och betalningsförmåga är höga. Då får vi en bostadsmarknad där det säljs många bostäder till höga priser.

När vi uppdaterade Erik Olsson Bostadsindex var det 27% av visningsbesökarna som prioriterar boendet högre, och letar efter större bostad än de skulle göra annars, som en effekt av Corona. Nya prioriteringar har bidragit till att det sålts ovanligt många sålda bostäder. Det återstår att se om trenden mot större boende förstärks för att fler och fler ser effekterna av Coronan som långvariga, eller om vaccinet gör att bostadsbehov och preferenser återgår till det normala. Frågan är bara vad som blir det normala.

I Stockholm fortsätter trenden med en stark marknad, där villamarknaden är extra stark. Det mesta går bra och vi har en väldigt liten del osålt. Marknadsaktiviteten har börjat avta inför julen. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Stockholm som säljs redan innan den fyra timmar långa publika huvudvisningen är runt jämförelsevis låga 10%.

I Göteborg har bostadsmarknaden varit stark med en hög aktivitetsnivå och stigandepriser. I november stannade prisuppgången upp med ett utbud som var lite större än förra året. Vi förmedlade fler bostäder än förra året. Nu är utbudet drygt 10% högre än förra året, samtidigt som det ändå sjunker nu när aktivitetsnivån börjar sjunka inför jul. Mycket talar dock för att aktiviteten blir högre än vanligt under ledigheterna när fler än vanligt är hemma. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen är ganska hög på 23%.

I Malmöområdet är marknaden stark. På Erik Olsson ser vi tecken på att det kommer att fortsätta i december, som brukar vara betydligt lugnare. Den starka marknaden kan göra att säljarna vill försöka utnyttja läget genom att sälja nu när efterfrågan är högre än utbudet så priserna blir höga. I Skåne är andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den långa publika visningen runt 15%.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...