Så håller du tjuven borta när du inte är hemma

av Admin

I samband med att julen stundar väljer nu fler svenskar att vara på resande fot. Med en tom bostad ökar också risken för inbrott. SBC, Sveriges BostadsträttsCentrum, tipsar därför om enkla men effektiva åtgärder för att minska risken för att få ovälkommet besök hemma.

Höst- och vinterhalvåret innebär mörker, kyla och populära högtider som ofta betyder besök hos släkt och vänner. En perfekt kombination för inbrottstjuven. En tjuv ogillar konfrontation och väljer ofta en måltavla där de kan jobba ostört. Det är därför viktigt att känna till vad man kan göra för att minimera risken för ett inbrott. Att exempelvis ha bra belysning och nerklippta häckar gör det svårare för tjuven att arbeta ostört. Även att se över rutiner för bytet av portkod och nyckelhantering kan göra en stor skillnad för att personer som inte bor i huset ska vistas där.

– Enkla åtgärder kan räcka för att en person inte ska lyckas komma in i lägenheten. Genom att exempelvis samverka med dina grannar kan innebära att ni stör eventuella inbrottsförsök. Var observant om vilka som vistas vid fastigheten. Om det finns okända personer i trapphuset är det klokt att fråga på ett vänligt sätt vad de har för ärende i fastigheten. Det är även bra att se över säkerheten på dörrar och fönster för att minimera risken ytterligare, säger Johan Lundin, Regionchef Väst på SBC.

Fem tips för att minimera tjuvens möjligheter:

  1. Låt dina grannar ta hand om din post och dina leveranser, eller se till att dina paket levereras direkt till en leveransbox.
  2. Installera en timer på lamporna. På så vis kan du ha tänt vissa tider på dygnet även när du är borta.
  3. Visa tydligt om du har ett säkerhetslarm genom ett klistermärke på dörren. Förutom att larmet låter vid ett intrång kan det fungera i förebyggande syfte då det har en avskräckande effekt.
  4. Göm värdesaker på ett ställe som tar längre tid att hitta. Tjuvar är ofta stressade och vill lämna bostaden så fort som möjligt för att inte bli påkomna.
  5. Var försiktig med att avslöja på sociala medier att bostaden står tom.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...