Nu öppnar e-tjänsten för hyreshustaxeringen 2022

av Admin

Den 13 september öppnar fastighetstaxeringen 2022 för 141 000 hyreshus. Skatteverket rekommenderar att deklarera digitalt då det finns flera former av vägledning i e-tjänsten. En nyhet är att det går att chatta direkt med en handläggare och få vägledning att fylla i deklarationen steg för steg.

Hyreshusfastigheter taxeras var tredje år och majoriteten av alla fastighetsägare får en deklarationsblankett och ska deklarera. I deras fall har Skatteverket inte tillräckliga uppgifter i registret för att kunna ta fram ett färdigt förslag till nytt taxeringsvärde.

Deklarationen skickas ut på papper från 20 september till den 1 oktober till den som inte har digital brevlåda. Den som har en e-legitimation kan redan i dag logga in i e-tjänsten Fastighetsdeklaration, hyreshus och deklarera sitt hyreshus. Övriga fastigheter måste deklareras på papper.

– Det viktigaste att tänka på som ägare till en hyreshusfastighet är att lämna uppgift om årshyra. På skatteverket.se kan du få hjälp med att räkna fram dina hyresintäkter, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det går att utse ett ombud för enbart fastighetstaxeringen, vilket kan underlätta för de fastighetsägare som kan göra bokföringen själva medan ombudet enbart har fastighetsdeklarationen som sitt ansvar.

– När du loggar in i e-tjänsten kan du chatta direkt med en fastighetshandläggare. Där kan du få hjälp och svar på dina frågor om vad som gäller för just dig. Det finns flera fördelar med att deklarera digitalt. Det är lättare att göra rätt direkt, alla obligatoriska uppgifter kommer med och du får också en kvittens på alla uppgifter du skickar in, säger Malin Kvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Taxeringsvärdet grundas på försäljningar under åren 2018-2020 och ska spegla 75 procent av marknadsvärdet. Rätt taxeringsvärde är viktigt för att fastighetsskatten eller fastighetsavgiften ska bli rätt. Taxeringsvärdena för bostadsdominerade hyreshus beräknas öka med i genomsnitt 19 procent.

– Om du känner att du är i behov av mer vägledning kan du titta på vårt inspelade webbseminarium som finns på vår webbplats. Där finns det praktisk information om hur du deklarerar, säger Jerker Wesslén.

Sista dagen att deklarera eller ändra förslag till nytt taxeringsvärde för fastighetstaxeringen 2022 är den 1 november 2021.

Fem fördelar med att deklarera digitalt:

  • Du slipper pappershantering.
  • I e-tjänsten kan du chatta direkt med en fastighetshandläggare där det också finns hjälptexter och information.
  • Alla obligatoriska uppgifter kommer med och det är lättare att göra rätt.
  • Det går att spara utkast på deklarationerna i e-tjänsten. Det underlättar för fastighetsägare som har många fastigheter eftersom de inte behöver deklarera alla fastigheter på samma gång.
  • Du får en kvittens på alla uppgifter du skickar in.

Mer om taxering av hyreshus

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...