Digitala Snabbintervjuer och #jobbjustnu – matchningshjälp i coronatider

av Admin

Inför sommaren tipsar Arbetsförmedlingen de arbetsgivare som snabbt behöver rekrytera att använda sökfunktionen #jobbjustnu som finns i Platsbanken. Tillsammans med den digitala tjänsten Snabbintervjuer underlättas jobbmatchningen på en arbetsmarknad starkt präglad av corona. 

Samtidigt som många arbetsgivare varslar om kommande uppsägningar finns det verksamheter som akut behöver personal. Dessutom finns många personer som söker ett nytt eller tillfälligt jobb där de kan bidra med sin kompetens. För dem skapades #jobbjustnu.

I nuläget finns drygt 3 000 platsannonser och sedan 1 april har 6 776 annonser med 15 628 lediga platser märkts upp med #jobbjustnu. Branscher med flest annonser finns inom hälso- och sjukvård, försäljning, inköp och marknadsföring samt hotell, restaurang, storhushåll. Arbetsgivarna med akuta behov uppmanas att märka sina annonser med #jobbjustnu. För arbetssökande finns en ny ingång på Platsbankens startsida där annonserna enkelt går att hitta.

Som ytterligare stöd för arbetsgivarna finns möjligheten till videointervjuer med arbetssökande på distans kopplat till annonseringen, vilket är en digital möjlighet som erbjuds alla arbetsgivare i samband med platsannonseringen. Det är ett kostnadsfritt digitalt rekryteringsverktyg, som kombinerar livevideosamtal med ett antal HR-funktioner. Här kan arbetsgivaren träffa kandidater för korta liveintervjuer via strömmad video, ungefär som speed-dating.

– Svensk arbetsmarknad har förändrats rejält under våren och rekryteringsläget inför sommaren har varit väldigt osäkert för många. Vi försöker underlätta för både arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra och #jobbjustnu är ett sätt. En hashtag kan enkelt spridas, vilket uppskattas av många arbetsgivare, säger Bengt Wiktorén, chef för Arbetsförmedlingens enhet Digitala tjänster för arbetsgivare.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...