Varannan svensk renoverar på semestern

av Boxtoppen

Snart är det sommar med för många en efterlängtad semester då mycket ska hinnas med under några få veckor. Men det är inte bara sol och bad som lockar – knappt varannan svensk uppger att de har ett eller flera projekt som de ska fixa eller renovera i sommar. Trots detta uppger nästan var fjärde att de har ångest inför sitt sommarprojekt. Det visar en färsk undersökning som Bosch Power Tools har låtit göra.

Diagram 1

Knappt hälften av svenskarna (46 procent) ska renovera eller fixa något i sommar och något oväntat är det en procent fler kvinnor än män som har inplanerade projekt, 47 procent av kvinnorna mot 46 procent av männen. Jämfört i ålder är det framför allt medelålders män som har sommarprojekt på gång. 53 procent av männen i åldern 35-55 uppger att de har renoveringsplaner i sommar.

Även om det är något fler kvinnor än män som ska fixa något i sommar så är det stor skillnad på omfattningen av projekten. Kvinnor har oftast mindre projekt inomhus eller trädgårdsprojekt medan männen har större planer som att renovera hela hus, bygga en altan eller ett nytt badrum.

 

Populäraste huvudprojekten för sommarens renovering:

1) Målning

2) Bygga/renovera altan

3) Fasadrenovering

4) Badrum

5) Kök

Andra populära sommarprojekt är fönsterbyte, renovera inomhusmöbler eller utomhusmöbler samt renovering av loppisfynd. Andra renoveringsprojekt omfattar totalrenovering av hus/sommarstuga, takrenovering, bygga bastu eller växthus.

Ångest
Nästan två av fem, 37 procent, uppger att de har ångest inför sitt sommarprojekt. Kanske betyder det att många har alltför stora ambitioner med sina renoveringsplaner som man egentligen inte mäktar med…?

Om bara fantasin satte gränser
På frågan ”Om bara fantasin satte gränser, vad skulle du vilja bygga/renovera då?”, vill svenskar bygga allt från vedeldad bastu till slott och egen biosalong.Andra drömprojekt är att bygga en husbåt, köpa och renovera en båt, bygga en skyskrapa, en tennisbana och en egen brygga.

Diagram 2

Om undersökningen:

Bosch Power Tools har i april månad 2013 låtit ett representativt urval av svenskar mellan 15 och 80 år svara på frågor om sommarprojekt. Totalt genomfördes drygt 1000 webbaserade intervjuer med respondenter från hela landet. Intervjuerna utfördes av det undersökningsföretaget Snabbasvar, på uppdrag av Bosch Power Tools.

För ytterligare information om rapporten, fler diagram eller test av produkter, vänligen kontakta:

Camilla Träff, Geelmuyden.Kiese, 070- 768 99 10,ctr@geelmuyden-kiese.se
Bosch kundservice: 08 – 750 18 20, www.bosch-do-it.se

Sommarprojekt

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...