Stockholm en av världens mest framtidssäkra städer

av Admin

När WSP analyserat hur rustade världens storstäder är för framtida utmaningar så hamnar Stockholm på tredje plats. Omdömet baserar sig bland annat på hur Stockholm planerar för framtida klimatförändringar, tillgången till öppen data, men också den goda tillgången till parker och grönområden. Betyget dras dock ner av bristande framtidsplaner för urbana system så som vatten- och avfallshantering. 

I undersökningen placerar sig Stockholm på tredje plats, slagen på målsnöret av Seattle och Köpenhamn. Men framför erkänt välskötta städer som Vancover, San Fransisco och Montreal.

– Stockholm ligger bra till i vår globala jämförelse, vi är bäst i klassen när det gäller framtidsutsikterna för gång- och cykeltrafik och även tillgången till grönområden där vi redan idag kan konstatera att 70 procent av stockholmarna har mindre än 200 meter till närmsta grönområde. Men vi ser också att vi har utmaningar, det handlar bland annat om avfallshantering, logistikeffektivitet och tillgången till bostäder vilket kommer påverka utvecklingen av både staden och näringsliv på längre sikt, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef för Advisory på WSP.

Det som skiljer WSP Global City Index från liknande rankningar är att WSP valt att titta på framtida utmaningar för världens städer och inte på hur de står sig idag. Indexet bygger på 21 parametrar inom områdena bebyggelse, mobilitet, teknik och urbana system och analysen är gjord av mer än 100 tekniska experter som bor och verkar i de aktuella städerna.

– Det intressanta med den här rapporten är att vi kan se en mängd bra exempel på hur andra städer förbereder sig för framtiden, exempelvis Köpenhamns cykelbroar, Singapores program för tillgång till prisvärda bostäder eller tillgången till snabb uppkoppling i Dubai. Det finns massor att lära av materialet som tagits fram, säger Fredrik.

Rapporten i korthet

  • Bostadsfrågan, både kostnad och tillgänglighet, ligger högst upp på städernas utvecklingsagenda. Singapore, Köpenhamn, Edinburgh och Vancover är föregångare.
  • Den näst viktigaste frågan för städerna är strategier och planer för kollektivtrafiken. Här rankas Singapore, Peking, Seoul och Stockholm högst.
  • Klimatförändringar och förberedelser inför dem blir allt viktigare för städernas framtida utveckling. I stort sett alla städer i undersökningen har uppsatta mål för minskade utsläpp, även om de varierar i ambition.
  • Grönområden och promenadstråk spelar roll: Städer som planerar för och investerar i grönområden, gågator och cykelvägar samt parkeringsbegränsningar lyckas bättre med att skapa förutsättningar för en framtida levande stad. Nordiska städer är ledande.
  • Framtidens mobilitet skapar möjligheter. En framtidssäkrad stad bejakar nya tekniker och sociala trender för att förflytta människor och gods.
  • Den digitala transformationen av städer skapar smarta och engagerade samhällen där data är den nya valutan. Seattle, Washington DC, Seoul, Stockholm och Calgary är ledande.
  • Många städer behöver ha mer långtgående planer och strategier för urbana system så som avfallshantering, vattendistribution och energi. Nordamerikanska städer är ledande.
  • Hela rapporten finns att hämta här 


Tio i topp – WSP Global City Index

1. Seattle

2. Copenhagen

3. Stockholm

4. New York

5. Vancouver

6. Singapore

7. San Francisco

8. Montreal

9. Washington DC

10. Toronto

Mer om WSP Global Cities Index finns här.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...