Säker Vatten-väggen nominerad till Årets Innovationspris

av Henrik Langborg

Våtrumsväggen är framtagen av Säker Vatten tillsammans med ledande byggföretag och försäkringsbolag. Mottagandet bland byggbranschen sedan lanseringen på Nordbygg i mars 2012 har varit överväldigande.

vsthg38uvrfc6ucfqubliwNu nomineras väggen som ett av tre bidrag till SBUF:s pris Årets Innovation.

Säker Vatten-väggen har byggts i laboratorium vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Den har provats enligt ETAG 022 och andra europeiska normer i tre olika utföranden, med tätskikt i form av svetsad plastmatta och foliesystem, med kakel samt med bara plastmatta. Bakom konstruktionen står ledande Säker Vatten tillsammans med andra delar från branschen; byggföretag, småhustillverkare och försäkringsbolag. Väggen har tagits fram för att ge stabila infästningar i våtrumsväggar. Det är näst intill omöjligt att veta var stödhandtag, duschpallar och liknande måste placeras. Man såg behovet av en vägg där skruvarna drar överallt och som tål belastning utan att väggen deformeras.

Väggen håller tätt

Provningarna visar att Säker Vatten-väggen håller tätt. Samtidigt uppfyller konstruktionen branschens krav på ett rationellt byggande. Det är en konstruktion som byggbranschen kan enas om och som har stöd av försäkringsbolagen.

Utvecklingsarbetet har inriktats på att kombinera ett rationellt byggande med en vattensäker konstruktion. Väggen byggs av vanligt material, med metoder som hantverkarna behärskar.

En framgångssaga

– Det känns fantastiskt att väggen blivit en sådan succé, och en riktig ”snackis” i branschen, säger Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten AB och projektledare för framtagandet av Säker Vatten-väggen. Säker Vatten har tagit fram två filmer om väggen som ligger på YouTube, en om arbetet för att ta fram väggen, och en instruktionsfilm för att visa hur man konkret gör.

– Tillsammans har de båda filmerna tittats på 10 000 gånger, så väggen har fått en otrolig spridning, säger Fredrik Runius. Vi har kunnat visa att vi kan gå samman i branschen och lösa problem som tidigare orsakat kostsamma och skadliga vattenskador.

Årets Innovation-nominering

SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond, har instiftat ett pris som går till projektledaren för årets bästa utvecklingsprojekt. Den 23:e april kommer priset delas ut till vinnaren på en bankett.

– Det känns givetvis jättekul att bli nominerad, framförallt i den konkurrens av alla bra projekt som görs i byggbranschen, fortsätter Fredrik Runius.

 

Mer information om Säker Vatten-väggen med ritningar, provningsrapport, filmer m.m finns på www.säkervatten.se, eller på SBUF:s hemsida www.sbuf.se.

 

Branschregler Säker Vatteninstallation kan laddas ned på säkervatten.se. Här finns även ett sökbart register över landets närmare 1500 auktoriserade VVS-företag.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...