Raka svar: Boende i utsatta områden ger politikerna underkänt

av Admin

I en helt ny rapport frågar Stockholms Handelskammare boende i länets utsatta områden om deras syn på olika frågor.

Sämst betyg får politikernas förståelse för hur det är att bo och leva i utsatta områden. 

I rapporten har 500 myndiga personer boende i utsatta områden gett sin syn på jobb, företagande, trygghet, utvecklingen i de egna områdena och politikernas förståelse för hur det är att leva i ett utsatt område.

Endast 12 procent av de tillfrågade gav politikers förståelse ett bra eller mycket bra omdöme, samtidigt som 59 procent svarade mycket dåligt eller dåligt. Det ger ett snittvärde på 2,15 på en skala mellan 1 och 5, vilket är undersökningens lägsta medelbetyg.

– Det är uppenbart så att förtroendet inte är det bästa och det är givetvis ett problem. Samtidigt ser vi att det finns starkt stöd för politiska förslag för ökad trygghet genom fler poliser, bättre möjligheter till kameraövervakning och hårdare straff. Det är åtgärder som man vill att politikerna ska leverera på framöver, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Av rapporten framgår även att omkring 35 procent av de tillfrågade är positivt inställda till att starta och driva eget företag i framtiden och en relativt hög andel, 63 procent, ser positivt på att ha lägre skatter på låga inkomster.

48 procent tycker att lägre kostnader för att anställa personer som står långt från arbetsmarknaden är ett bra eller mycket bra förslag samtidigt som 23 procent anser att förslaget är dåligt eller mycket dåligt.

– Vi ser att relativt många ändå trivs bra i områdena och att det finns ett intresse för entreprenörskap är väldigt positivt. Det skulle kunna bli en nyckelfaktor för att främja en mer positiv utveckling där ett starkare lokalt näringsliv skapar jobb lokalt. Därför tror vi att det är viktigt att man från politiskt håll jobbar för att förstärka näringslivsklimatet i utsatta områden och där förbättrad trygghet och säkerhet är centralt för att lyckas, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Utvecklingen de senaste fem åren gällande möjligheten att få tag i en bostad sticker också ut i negativ bemärkelse och får ett snittvärde på 2,29.

– Det bekräftar att bostadsmarknaden i Stockholm är dysfunktionell och skapar stora problem för så väl den som bor i staden som människor som vill flytta hit. Därför är det otroligt viktigt att regeringen skyndsamt tar initiativ till breda partiöverskridande samtal om hela bostadspolitiken, säger Andreas Hatzigeorgiou.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...