Mästerkocken Amir lär sig laga århundradets paradrätter med Mimers hyresgäster

av Admin

Alla har en paradrätt. Oavsett vem du är eller var du bor. Västeråsaren och tv-kocken Amir Kheirmand har under hösten hälsat på och lagat mat tillsammans med några av det hundraårsjubilerande bostadsföretaget Mimers hyresgäster. Tillsammans pratar de om kärleken till matlagning, bakgrunden till paradrätt och delar tips och trix med varandra.

–Jag är glad över att få frågan att vara med och göra det här med Mimers hyresgäster. Det är fantastiskt kul för mig som västeråsare och matkreatör att få lyfta och visa upp stans mattalanger och olika maträtter, säger Amir. 

Köket är hemmets hjärta brukar det ju heta. Mat är något som för människor samman, som inspirerar och som överbryggar både språk och kultur. Under Mimers jubileumsår har historier lyfts, om sådant som gör en bostad till ett hem; goda grannar, spännande arkitektur, inredning och förstås maten. Hyresgäster fick anmäla sitt intresse att vara med och visa upp sin paradrätt och laga den tillsammans med Amir Kheirmand, Västerås egen Mästerkock. Sex hyresgäster fick därefter besök av Amir för inspelningen.

– Det har varit helt fantastiskt att bli inbjuden till de här personerna. Hemmakockarna har varit så bjussiga på alla sätt och vis och vi delar verkligen kärleken till matlagningen. En paradrätt behöver absolut inte vara något exklusivt, krångligt eller svårt utan tvärtom är det oftast en enkel rätt som du lagar om och om igen och som älskas av alla. I de här avsnitten visar vi vilken enorm bredd det finns, vi lagar allt från billig och snabb studentmat till rätter som har lagats i över 30 år och rätter som är inspirerade från andra länder och kulturer. Det har varit spännande, överraskande och lärorikt för mig att få hälsa på hos Västerås egna hemmakockar, säger Amir Kheirmand.

Nu släpps dessa avsnitt av ”100 år till av paradrätter”. För den som är nyfiken på vilka hemmakockarna är eller för den som vill smaka någon av paradrätterna finns alla recept, filmer och bilder finns på mimer.nu/100. Alexandra Kambler, hyresgäst hos Mimer och en av hemmakockarna tycker det har varit spännande att vara med.

– Att få styla lite för mästerkocken och erbjuda något enkelt men utsökt var verkligen en ego boost, säger Alexandra.

Den 1 december fyller bostadsföretaget 100 år men hela 2020 har varit fyllt med berättelser, framför allt digitalt, med fokus på hyresgäster och hemmet som plats.

– Nu när vi fyller hundra år ville vi inte prata så mycket om oss som företag utan om allt det som gör våra hus och gårdar levande, hyresgästerna. Vi har fått vara med om så många fina och rörande stunder med våra hyresgäster när vi jobbat med våra jubileumsberättelser. Paradrätterna är väldigt talande för det. Det är så tydligt hur maten skapar stolthet, gemenskap och glädje för människor. Att Västerås egen Mästerkock Amir ville vara med och höja den stoltheten är vi väldigt glada för, säger Maria Eberhardsson, kommunikationschef på Mimer.

Fakta

Amir Kheirmand

Amir är Västeråsare, mat-influencer och vinnare av Sveriges Mästerkock 2014.
Han är också entreprenör och lanserade under 2015 ett eget matvarumärke.

Mimers 100-årsjubileum

1 december 2020 Mimer 100 år. Det har uppmärksammats genom jubileumskonceptet 100 år till med Mimer. I jubileet har Mimer berättat historier från både dåtid och nutid i frågor som gör en bostad till ett hem. Detta har utmynnat i berättelser om goda grannar, inredning, stora händelser under 100 år, framtidens boende, spännande hus i Västerås och förstås maten genom hyresgästernas paradrätter. Hela det digitala jubileet finns på mimer.nu/100

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...