Mäklarkoll lanserar certifiering för trygga mäklare

av Admin

I dag lanseras en ny kvalitetsmärkning av mäklare, Trygg Mäklare, vars syfte är att göra bostadsbranschen mer transparent samt skapa tydligare och enklare riktlinjer för mäklare och bostadssäljare när det kommer till att sälja sin bostad. Initiativet har tagits av Mäklarkoll.se, Sveriges största och ledande guide för jämförelse av mäklare på nätet. Målsättningen med denna kvalitetsstämpel är att skapa ännu fler trygga och transparenta bostadsaffärer. 

“Nu när bostadssäljare och bostadsköpare vet att mäklare och mäklarbolag följer de krav som ställts kommer bostadsmarknaden blir mer transparent och ännu rörligare, vilket är positivt för både mäklare och säljare.”

Säger Philip Dyplin, Marknadschef på Mäklarkoll och en av initiativtagarna till Trygg Mäklare.

Mäklarkoll har på åtta månader lyckats förmedla över 700 lyckade bostadsaffärer och hjälpt bostadssäljare hitta rätt mäklare. De frågor som bostadssäljare har ställt till Mäklarkoll har ofta handlat om arvoden, budgivning och garantier när man ska sälja sin bostad. Efter en granskning av ett antal mäklarkontor och mäklare har Mäklarkoll kunnat konstatera att det finns en del brister. Dels hur budgivningen går till, men också om den statistik som visas verkligen stämmer, vilket är en av de mest centrala kriterierna en bostadssäljare går efter. Detta var också en av anledningarna till varför Mäklarkoll grundades och tjänsten har redan lyckats göra marknaden mer transparent. Den nya kvalitetsstämpeln som är framtagen av Mäklarkoll kommer att bringa en ny dimension av transparens till marknaden och därmed säkerställa kvalitén hos mäklarna.

En av de första handplockade mäklarföretagen som uppfyller kraven för kvalitetsstämpeln Trygg Mäklare är Erik Olsson Fastighetsförmedling. De har uppemot 200 mäklare som, efter Mäklarkolls granskning, uppfyller kraven och kvalificerar sig som Trygg Mäklare. Redan nu kan man också se att Erik Olssons mäklare får fler förfrågningar på Mäklarkoll.se, vilket är ett tydligt tecken från bostadssäljarnas sida att det finns ett stort behov av en jämförelsetjänst och en kvalitetsstämpel.

“För oss är det viktigt att ligga i framkant. Vi arbetar ständigt för att ge både köpare och säljare en trygg och säker bostadsaffär. Därför är vi väldigt stolta över att uppfylla alla krav för certifieringen Trygg Mäklare av Mäklarkoll.”

Säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Tillsammans med bland annat bostadsexperter, stora profiler inom näringslivet samt representanter från bostadsbranschen har en lista på fem punkter med enhetliga regler för mäklare och mäklarbolag tagits fram. Den lista på fem punkter som har tagits fram förenklar och garanterar tydliga riktlinjer för mäklarbranschen. De mäklare och mäklarbolag som kvalificerar sig som Trygg Mäklare garanterar att förhålla sig till de regler som fastställts och får därmed tillgång att nyttja Trygg Mäklare-symbolen i marknadsföring och säljmaterial.

5-punktslistan för Trygg Mäklare:

  1. Alla slutpriser och statistik som mäklaren visar är riktiga och verifierade av Mäklarkoll.
  2. Den individuella mäklaren är kontrollerad hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).
  3. Mäklaren har hög tillgänglighet och tar ansvar över bostadsaffären.
  4. Budgivningarna sker under kontrollerade former och alla bud registreras.
  5. Företaget har en finansiell stabilitet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...