Inflyttning i världsklass i ICON Växjö – framtidens boende med guldkant och utsikt

av Admin

Huset är högst i Växjö och skimrar i guld. Härinne finns framtidens all-inclusive-boende, det enda i sitt slag i Sverige. ICON Växjö är 67 meter högt och stadens nya landmärke. Nu har samtliga av de 260 lägenheterna flyttat in. 

– Det som är unikt med ICON Växjö är att vi har skapat så många funktioner i en och samma byggnad. Det innebär att vi får en väldigt hög social hållbarhet i projektet. Alla kan nyttja tjänster som normalt sett bara förknippas med ett hotell, säger Henrik Swahn, vd för APP Properties, som är byggherre för ICON Växjö.

Ett landmärke i guld. Huset är 37 00 kvadratmeter stort och tornar upp sig 67 meter över marknivån. En spektakulär byggnad som skimrar i guld och som sticker ut och engagerar, en icon helt enkelt. Inspirationen har APP hämtat från några av världens mest lyckade Placemaking-projekt. Det här är ett hus som ska leva dygnet runt och samla människor. Och placeringen mitt i Arenastaden med köpcentra, evenemang och ett stort idrottsutbud gör det till Växjös nya, heta plats att bo på. Härinne finns, förutom bostäder och kontor, all tänkbar service och alla faciliteter som behövs för att klara vardagen. Till exempel café, restaurang, gym, spa, pool, hotell-lägenheter och en spektakulär skybar på 19:e våningen med en magisk utsikt över Växjö och Småland.

Vardagsrummet. Det första man möts av innanför dörrarna är lobbyn, ett välkomnande vardagsrum med loungefeeling. Här kan man få hjälp med det mesta från att beställa mat till att lämna in sin tvätt. Det finns till och med en frisersalong i huset!

– ICON är unikt i Sverige. Ingen annan har gjort något liknande. Vår förhoppning är att byggnaden skall överträffa den vision som vi hela tiden har strävat efter, att bli en signaturbyggnad i Växjö stad, en riktig ICON, säger Henrik Swahn.

Resan från byggstarten i januari 2016 fram till inflyttningen hösten 2018 har varit lång och fylld av dagliga utmaningar, stora som små. Som mest har omkring 200 personer arbetat på plats med bygget dagligen och många förbipasserande har fascinerat kunnat se den iögonfallande byggnaden växa fram och klättra uppåt mot skyn bit för bit.

Nu är målet nått. En stor del av byggnaden tas nu i bruk, bland annat av kontorshyresgäster. En gymnasieskola med 500 elever var på plats redan i januari. Och nu har även bostadsrättsägarna flyttat in i sina lägenheter. En operation som krävt noggrann planering och smart logistik med tanke på alla möbler som har baxats in och ur hissarna de senaste veckorna.

Det har varit en enorm efterfrågan på bostäderna i ICON Växjö. Mäklarna blev tagna på sängen när de första lägenheterna släpptes och det bara rasslade till. Många lägenheter såldes rekordsnabbt redan det första dygnet.

Hållbarhet och närproducerat. ICON Växjö är inte bara banbrytande när det gäller ett fullserviceboende och livskvalitet i världsklass. Närproducerat, hållbart och miljövänligt har genomgående varit ledord i byggnationen av ICON Växjö. Ambitionen är att alltid välja närproducerat, där och när det går, enligt Henrik Swahn. Lokala producenter har prioriterats i största möjligaste mån vid material och entreprenadval. ICON Växjö drivs med närproducerad el från vattenkraftverket Ohs Bruk genom ett avtal med elbolaget Bixia. Solenergin tas tillvara med hjälp av extra tunna, effektiva solpaneler som har monteras på taket. Och det finns laddstolpar för elbilar.

– Det går ju åt en hel del energi för att driva all verksamhet. Och det känns fantastiskt bra att veta att den el som driver ICON Växjö kommer härifrån trakten, från vattenkraft som dessutom är förnybart, säger Henrik Swahn, vd för APP Properties.

Bra för Växjö. Efter flera års planerande och byggnation kan nu APP Properties vd Henrik Swahn andas ut. Jätteprojektet ICON Växjö är så gott som klart. Länets största stad har fått ett nytt unikt landmärke som väckt stor nationell uppmärksamhet. Och det blev precis så bra som han hela tiden trott och hoppats på. Eller bättre till och med.

– APP vågar tänka nytt och göra det ovanliga. ICON är bra för Växjö och unikt i Sverige, konstaterar han.

ICON Växjö är skapad av arkitekt Magnus Månsson, Semrén & Månssons arkitektkontor i Göteborg. Magnus är född och uppvuxen i Växjö. Hans mål har varit att skapa ett hus som lever under stora delar av dygnet och som kan samla människor.

Lite udda fakta om ICON:

  • Grunden består av 5 000 m3 betong och 500 ton armering.
  • 170 000 m2 gips (ca 24 fotbollsplaner) har använts till alla innerväggar.
  • 166 000 meter stålreglar har gått åt till de inre väggarna.
  • 900 innerdörrar finns totalt i bostäderna.
  • 9 km golvlist har lagts i bostäderna.
  • Guldfasaden består av 6 200 kassetter som monterats en och en.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...