Finja skapar mervärde

av Boxtoppen
Prefab balkong.

Balkong.

Bostadsrättsföreningen Plantagegatan 13-16, mitt i centrala Göteborgs vimmel, har också hakat på trenden genom att sätta upp nya balkonger inne på sin lugna innergård. De anrika husen är byggda 1905, så det var viktigt att hitta balkonger som passade till sekelskiftesexteriören. Beställaren, och entreprenören Balcona valde därför Finjas ROT-balkong Classic som knyter an till tidens arkitektur med sina smidesräcken, sin tidlösa betongplatta och sin dolda infästning. VD på Balcona Ove Mondej berättar att Classic liknar de balkonger man är van vid att se på gamla hus, och att den dolda infästningen gör att de smälter väl in.

– Med Classic gör man ingen åverkan på fasaden. Balkongen ser ut som om den alltid har suttit där. Det ser vi också på att vi säljer fler och fler Finjabalkonger, säger Ove Mondej.

Men det var inte bara estetiken som ställde krav på balkongerna i Göteborg. På grund av husens oregelbundna form blev balkongritandet en riktig utmaning för Finjas konstruktörer som fick anpassa plattan till den nästan hjärtformade ytan mellan husväggarna. Funktionen och hållbarheten är ju trots allt a och o. Och där har Finjas Classicbalkong en stor fördel, för trots den robusta betongplattan, är den betydligt lättare än många andra balkongtyper. Det innebär att den enkelt kan monteras där husets väggkonstruktion inte tillåter tyngre balkonger. Och om det mot förmodan inte fungerar med Classic, har Finja ännu en ROT-balkong, Dragstagsbalkongen. Den kan användas på de svåraste väggar, tack vare konstruktionen med dragstag som bär upp tyngden.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...