Antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar dramatiskt över tre veckor

av Admin

Antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen har ökat med 150 procent i Sverige och 221 procent i Stockholms län de senaste tre veckorna.

Det visar en analys från Stockholms Handelskammare.

– Det är uppenbart att coronakrisen är omedelbar och stenhård och att regeringens insatser så här långt är totalt otillräckliga, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare. 

Under föregående vecka (vecka 14) ökade antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen med 195 procent jämfört med samma vecka i fjol. Ökningen i Stockholms län under samma vecka var 293 procent.

För perioden som inkluderar vecka 12, 13 och 14 ökar inflödet av jobbsökande till Arbetsförmedlingen med 150 procent i Sverige och 221 procent i Stockholms län.

Sammantaget har 51 727 personer skrivit in sig som arbetssökande under perioden, var av 15 788 är lokaliserade till Stockholms län.

– Situationen är alarmerande eftersom jobb slås ut i en mycket snabb takt till följd av att konsumtionen i princip upphört i vissa sektorer. Regeringen borde omgående utöka systemet för korttidspermitteringar, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader och göra systemet för hyresstöd enklare. Stöden som kommit så här långt är alldeles för lite, säger Stefan Westerberg.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...