2 500 nya Grannsamverkansområden under 2018

av Admin

Under 2018 startades drygt 2 500 nya Grannsamverkansområden i Sverige. Det ökade intresset för Grannsamverkan de senaste åren har märkts både hos Polisen och hos SSF. För att underlätta och förenkla för ännu fler att delta i Grannsamverkan så lanserar SSF Stöldskyddsföreningen en ny app för Grannsamverkan. 

Sett över hela landet har antalet anmälda inbrott inte varit lägre på 10 år samtidigt har antalet Grannsamverkansområden aldrig varit högre. Trycket på att vilja komma igång med Grannsamverkan i sitt bostadsområde har ökat betydligt. Polisen vittnar om att inte hinna med att starta Grannsamverkan i samma takt som de boende önskar. Samtidigt ökar även antalet beställningar på skyltar och informationsmaterial från SSF Stöldskyddsföreningen, som är huvudman för verksamheten.

– Det är fantastiskt att så många vill starta Grannsamverkan. Antalet anmälda inbrott har ju ökat tidigare år och det har skrivits mycket om inbrottsligor i media. Det har säkert bidragit till att man vill engagera sig i Grannsamverkan, för att minska risken att utsättas för inbrott säger Lina Nilsson, Ordförande för Nationella gruppen Grannsamverkan och rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

För att möta trycket på Grannsamverkan har SSF Stöldskyddsföreningen, med kunskap från Samverkan mot brott, organisationen bakom Grannsamverkan, tagit fram en oberoende och helt kostnadsfri app för att underlätta för de som redan har eller vill starta Grannsamverkan och för Polisen. Appens funktion är att sprida kunskap om Grannsamverkan, underlätta för Polisen att beställa material och för boende att kommunicera med varandra och få information från Polisen.

I SSF app finns bl.a funktioner för:
• Information om Grannsamverkan och hur man startar en ”riktig” Grannsamverkansgrupp. Där finns även tips om hur man skyddar sig mot exempelvis inbrott och stöld i olika former.
• Möjligheter för polisen att beställa material och att kommunicera ut information till ”sina Grannsamverkansgrupper”
• Möjlighet att skicka meddelanden inom sin egen grupp.
• Den som skapar sin grupp måste identifiera sig med BankID

Grannsamverkan är en metod för att minska brottslighet och öka trygghet och därmed också trivsel i bostadsområden. Vare sig du bor i villa eller lägenhet är det lätt att komma igång. Den som vill starta Grannsamverkan kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av Grannsamverkan i området. De boende utbildas av Polisen/kommunen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och hur brott kan förebyggas.

Länk till appen för Android
På App Store laddas den ner via Iphone eller Ipad.
Sök på SSF Grannsamverkan för att enklast hitta den.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...