VA- och avfallsavgiften 2019 beslutad

av Admin

Avgiften för vatten och avlopp höjs med sju procent i genomsnitt och avfallsavgiften höjs med 3,5 procent 2019. Höjningarna beror bland annat på stora investeringsbehov och att Göteborg växer. Beslutet fattades av kommunfullmäktige 22 november. 

Kommunfullmäktige har fastställt Kretslopp och vattens förslag på höjningar av avfalls- och VA-avgiften. Avgiften för vatten och avlopp, VA, höjs med sju procent i genomsnitt (se höjning för villa respektive flerbostadshus nedan). Avfallsavgiften höjs med 3,5 procent, vilket är ungefär samma som tidigare år. Höjningen av avfallsavgiften kommer endast att tas ut på viktavgiften för att uppmuntra sopsortering och avfallsminskning.

Stora investeringsbehov och en växande stad påverkar avgifterna

Det finns olika anledningar till att avgifterna behöver höjas. Inom avfallsområdet har kostnaderna för att samla in och ta hand om avfallet ökat. Det finns stora investeringsbehov inom VA, som att förnya och underhålla vatten- och avloppsledningarna och våra anläggningar. Den höga byggtakten och ökande befolkningen i Göteborg påverkar avgifterna 2019 och framåt. VA-avgiften sänktes 2017 och var oförändrad 2018 vilket också är en anledning till att VA-avgiften behöver höjas mer än vanligt 2019.

Så mycket innebär höjningen i kronor

Villahushåll

VA-avgiften: Den fasta avgiften varierar beroende på typ av vattenmätare och storleken på dagvattenservisen, (anslutningen). Den rörliga avgiften höjs från 14,60 kronor per kubikmeter till 15,50 kronor per kubikmeter. För ett villahushåll[1] innebär höjningen av VA-avgiften ungefär 400 kronor mer om året (fast och rörlig avgift inräknat).

Avfallsavgiften: För ett villahushåll[1] med utsortering av matavfall innebär höjningen av avfallsavgiften ungefär 54 kronor mer om året. För ett villahushåll[2] utan utsortering av matavfall innebär höjningen ungefär 82 kronor mer om året.

Flerbostadshus

VA-avgiften: Den fasta avgiften varierar beroende på antal vattenmätare och storleken på dagvattenservisen. Den rörliga avgiften höjs från 14,60 till 15,50 kronor per kubikmeter. För ett flerbostadshus[2] innebär höjningen av VA-avgiften ungefär 200 kronor mer om året per lägenhet (fast och rörlig avgift inräknat).

Avfallsavgiften: För ett flerbostadshus[3] med utsortering av matavfall innebär höjningen av avfallsavgiften med 3,5 procent ungefär 55 kronor mer om året per lägenhet. För ett flerbostadshus[4] utan utsortering av matavfall blir höjningen ungefär 89 kronor mer om året per lägenhet.

Södra skärgården

VA-avgiften: Se ovanstående exempel.

Avfallsavgiften: För villahushåll med utsortering av matavfall i Södra skärgården innebär avfallsavgiften 50 – 65 kronor mer om året, beroende på kärlstorlek. För villahushåll utan utsortering av matavfall i Södra skärgården innebär avfallsavgiften 65 – 85 kronor mer om året, beroende på kärlstorlek.

Mer information i januari 2019

I början av januari 2019 kommer taxebladen att publiceras på goteborg.se. I taxebladen kan man se exakta avgifter på Kretslopp och vattens VA- och avfallstjänster.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...