Svensk färgtillverkare får toppresultat i europeiskt miljötest

av Anders Enquist

 

 

Det är unikt för en färgtillverkare och innebär att produkten med bred marginal uppfyller alla på den europeiska marknaden förekommande miljömärkningar.

Faktum är att färgen spelar i en helt egen division med ett sk TVOC värde (emissionen mäts efter 3 dagar) som ligger på drygt en hundradel av gränsvärdet!

ECO Proffs Vägg kan appliceras på de flesta sorters underlag som gips, trä och tapet vilket ger en kvalitativt överlägsen matt yta som är diffusionsöppen, antistatisk och extremt tålig på grund av att färgen penetrerar in i materialet i stället för att lägga sig som en hinna på ytan som traditionell färg. Färgen ger ett exklusivt intryck med en djup lyster då den innehåller naturliga pigment i stället för syntetiska brytbaser vilket är normalt.

– Istället för akrylat arbetar vi med mjölkprotein. Färgen är helt fri från lösningsmedel och fossila ämnen. Ambitionen är att med denna ekologiska färg omvandla målarbranschen till en mer grön byggbransch, säger Markus Zoffmann, vd på Färgbygge Sverige AB.

I framtagningen av produkterna har även målarens arbetsmiljö spelat en central roll. Med konkurrenskraftiga tekniska egenskaper har arbetsprocessen förenklats samtidigt som färgen förebygger hälsoproblem.

– Ett av de stora miljöproblemen är tillförseln av giftiga ämnen i byggmaterial inomhus. Emissionerna ökar ofta när materialen utsätts för hög fuktighet. ECO Proffs Vägg är ett utmärkt miljöval som tar fokus på hälsa, miljö och kvalitet, säger Markus Zoffmann.

Färgbygge Sverige AB är en innovativ färgproducent som med sin bakgrund i den antroposofiska verksamheten och med erfarenhet av färgtillverkning sedan slutet av 1970 talet går i bräschen för det miljövänliga färgvalet genom att producera exklusiva färgprodukter med kvalitet, design och miljö. De har ett unikt färgkoncept för inom- och utomhusmiljö vid nybyggnation och/eller ombyggnation för proffs och konsument.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...