Så utbredd är svenskarnas okunskap om bilens ljus

av Admin

Inbyggda air-bags, smarta bromsar och ökad medvetenhet. Trafiksäkerhet är prioriterat hos svenskarna. Men många glömmer att räkna in bilens strålkastare i säkerhetskalkylen. Hela 540 000 bilar hade i slutet av 2019 defekta billjus. Fordonsbelysningsexperten Lumileds, tillverkaren av Philips belysning för bilar, vill nu höja kunskapen om att bilens lampor utgör en långt viktigare funktion än vad många svenskar tycks vara medvetna om. De kan vara skillnaden mellan liv och död. 

Trafiksäkerhet är något som både är prioriterat och ofta påkostat. Svenskarna betalar gärna extra för säkerhetssystem och andra tilläggsfunktioner när vi investerar i nya bilar. Men trots det glömmer många bilister den grundläggande säkerhetsåtgärden – bilens ljus. Statistik från Bilprovningen visade att 540 000 bilar i Sverige i slutet av 2019 hade någon defekt på billjusen. Det är fler än var tionde personbil i Sverige. Lumileds, tillverkaren av Philips halogen- och LED-strålkastare för bilar, vill därför lyfta vikten av att kontrollera så att bilens strålkastare fungerar korrekt.

– Det finns en utbredd missuppfattning att när lamporna är på så fungerar allt som det ska – men det är långt ifrån fallet. Vi vill därför upplysa om det faktum att glödlampornas glödtråd har en livslängd på 1–2 år. Därefter blir ljuset sämre och svagare, vilket gör att tiotusentals svenskar trafikerar vägarna med otillräckliga billjus, varje dag. Det vill vi ändra på och sprida kunskap som på längre sikt förhoppningsvis kan rädda liv, säger Patric Ivarsson, Sales Manager Sweden Automotive Aftermarket, i Sverige.

Okunskap och dåligt väder skapar olyckor
Kvaliteten på billamporna kan vara skillnaden mellan liv och död, speciellt i det svenska klimatet som präglas av både mörker och regn stora delar av året. En bilist som färdas i cirka 60 km/h i mörka eller dimmiga förhållanden har cirka 2-2,5 sekunder längre tid på sig att reagera med Philips High Performance glödlampor jämfört med standardlysen för bilar. I trafiken kan den tiden vara skillnaden mellan liv och död.

Okunskapen kring problematiken med lamporna bottnar ofta i att bilen i övrigt fungerar som den ska. Men bara för att motor, prestanda och ljusen verkar fungera som de ska är det ingen garanti för att lampornas håller önskvärd kvalitet. Och trots att många gärna investerar i de senaste säkerhetssystemen och tilläggen är det inte alla som prioriterar ett långt billigare och enklare ingrepp – bytet av bilens lampor.

– Bara för att bilen går igenom besiktningen utan problem är det ingen garanti för att billjusen
fungerar korrekt. Vi kan inte nog belysa hur viktigt det är att undersöka så att bilens lampor lyser som de ska, speciellt i ett land som Sverige med långa och mörka vintrar. Ett enkelt lampbyte kan vara den åtgärd som garanterar din egen säkerhet i trafiken, men också dina medresenärers säkerhet när ni färdas i bilen under mörker eller skymning, avslutar Patric Ivarsson.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...