Stora konsekvenser av att välja fel VVS-företag

av Admin

Igår berättade tidningen VVS-forum om en 39-årig bostadsrättsinnehavare vars kök- och badrumsrenovering slutade i en mardröm efter det att ett antal felaktiga rördragningarna orsakat stora skador i bostadsrättsföreningen. Enligt Svea hovrätt var rördragningarna så pass bristande att 39-åringen förverkat nyttjanderätten till lägenheten, det vill säga att han blir av med sin bostad i Stockholms innerstad. 

Hantverkaren som anlitades för arbetet säger att han är utbildad rörmokare från Serbien, men att han inte har vidareutbildat sig till VVS-montör i Sverige. Inte heller var han certifierad enligt Säker Vatteninstallation, vilket stred mot föreningens renoveringsregler och innebar att föreningen riskerar att inte få skador täckta av sin fastighetsförsäkring.

– Om installatören haft rätt kompetens hade det här inte behövt inträffa, säger Stefan Rex, VD på Säker Vatten AB.

De felaktiga rördragningarna orsakade en vattenskada fem våningar ner i fastigheten. I samband med renoveringen togs bland annat radiatorer bort från badrummet och hallen och en bit av ventilationskanalen togs bort. Anslutningen från kanal till vägg fick en glipa på cirka fem centimeter. Kanaler hade även fyllts med bygg- och rivningsmaterial, vilket gjorde att frånluftsventilationen inte fungerade.

– Det finns all anledning att vara noggrann när kök- och badrumsdrömmarna ska förverkligas. Den ekonomiska smällen kan bli hård om försäkringsbolaget efter en skada kommer fram till att våtrumsarbetet inte har utförts enligt gällande branschregler. Det finns tyvärr lycksökare som tar på sig jobb som de inte klarar av, så för att vara på den säkra sidan är det viktigt att anlita en auktoriserad VVS-montör, säger Stefan Rex, på Säker Vatten AB.

Reportaget om 39-åringens mardrömsrenovering finns att läsa på tidningen VVS-Forums webbplats www.vvsforum.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...