Nyttja både rut- och rotavdraget när du renoverar

av Admin

Oavsett om man bor i en villa, ett radhus eller en bostadsrätt så kommer man förr eller senare till den punkten då en renovering är ett måste. Det kan handla om en totalrenovering eller en mindre omfattande renovering där man tapetserar eller målar om ett eller flera rum. 

artikeln är i samarbete med yepstr

Beroende på hur stor renoveringen är och vilka kunskaper man själv besitter inom området, väljer en del bostadsägare att göra hela eller delar av arbetet själv för att hålla ner totalkostnaden.

Ta hjälp av en barnvakt när du renoverar

Väljer man att utföra renoveringsarbetet själv får man räkna med att det tar mycket av ens fritid under en längre tid. Har man familj kan det innebära att man spenderar lite tid med familjen och att ens partner får ta hela ansvaret för markservicen runt barnen. Det kan i sin tur slita på en relation. Om båda ska vara fullt delaktiga i renoveringsarbetet går det att anlita barnvakt via Yepstr, en app som låter en komma i kontakt med lokala barnvakter.

En barnvakt som inte är släkt till barnen ingår i hushållsnära tjänster och går att göra rut-avdrag för, på samma sätt som man kan göra rot-avdrag för renoveringsarbetet. Se bara till att ta reda på vilka villkor som gäller för barnpassning och rut-avdrag. Reglerna ändras varje år och därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller.

Vad ska man tänka på inför en renovering?

Det går att dela upp de flesta renoveringar i fem steg. Genom att utgå från följande fem punkter lägger man grunden för en lyckad renovering.

Planera renoveringen. Genom att planera och förbereda renoveringen kan man spara både pengar och tid. Sätt upp en detaljerad budget.

  • Hitta hantverkare. Leta upp kvalificerade hantverkare som kan visa upp referenser på liknande arbeten. Begär in offerter från tre konkurrerande företag och jämför kostnadsförslagen med varandra.
  • Beställ och köp in material. Kom överens med respektive hantverkare om vilket material och vilka produkter som de köper in och vilka inköp du ansvarar för. Tänk på att vara ute i god tid eftersom vissa material kan ha lång leveranstid.
  • Tillfälligt boende. En renovering innebär mycket stök och främmande människor i bostaden. Tycker man att det är jobbigt är det en rekommendation att skaffa ett tillfälligt boende.
  • Slutbesiktning och utvärdering. Låt en certifierad besiktningsman göra en slutbesiktning och kontrollera allt arbete. Utvärdera renoveringen för att ha mer kött på benen inför nästa projekt.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...