Klart med Nackas egen betongsugga

av Admin

Det blev Stina Lindholms betongsugga Lilla Nucha, med en form som återspeglar Nackas natur, som valdes till Nackas egen betongsugga. Betongsuggan ska bidra till att stärka kommunens identitet och i juni ställs det första exemplaret ut vid Nackas stadshus.

Så här lyder juryns motivering:

Lilla Nucha har en form som på olika sätt påverkar betraktaren och låter den egna fantasin stimuleras. Med sina mjuka former och släta yta, i färger som återspeglar Nackas berggrund, kan den föreställa ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet. Nackas egna betongsugga leker med ytterligheterna, den är stabil men svävande, hård men mjuk, matematisk och organisk. Lilla Nucha har en form som kommer att kunna följa Nackas utveckling över tid och återspegla Nackas karaktärsdrag.

Juryn består av Hans Peters (C), Lina Olsson, (NL), Peter Zethraeus (M), stadskreatör Fredrika Friberg och stadsarkitekt Nina Åman.

Bakom Lilla Nucha finns konstnären Stina Lindholm på Skulpturfabriken AB. Hon har arbetat som skulptör och formgivare sedan 1995 och har en magisterexamen i Skulptur MFA från Konstfackskolan i Stockholm, och en utbildning på Konsthögskolan / Tessinskolan. I hennes arbete med form och funktion arbetar hon både experimenterande och utmanande, och ofta i kombination med förmågan att hitta praktiska lösningar. Materialet är oftast betong.

Lilla Nuchas form är inspirerad av naturen och betongsuggan kommer att gjutas upp i vitt, grått och mörkgrått för att illustrera de olika bergarterna som finns i Nacka. Namnet Nucha är latin och betyder nacke, likt bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn.

Betongsuggan kommer att ställas ut på offentliga platser och som trafikhinder runt om i Nacka kommun.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...