Hur går klottersanering i Stockholm till?

av Admin

Det viktigt att förstå att klottersanering inte bara berör själva klottret. När det har klottrats på ett underlag kan det vara så att färgen har bitit sig fast. Om man försöker sudda bort den med egna metoder är risken stor att man får en del av underlaget med sig. Att då ta hjälp av en professionell klottersaneringsaktör är då av största vikt, som Color off som är verksamma i Stockholm

Artikeln är i samarbete med Coloroff.se

Både färg och underlag måste hanteras

Mindre bra klottersanering lämnar märken. De kan vara svåra att få bort utan att totalrenovera väggen. Detta är anledningen till att det behövs proffs för att få bort klotter. Om man vill att väggen ska bli fin igen, utan onödigt dyra ingrepp, så är det att föredra att låta professionella klottersanerare ta hand om uppdraget.

Två typer av klottersanering

Det går att tala om två huvudsakliga typer av klottersanering:

Kemisk klottersanering

Det här är en metod som går ut på att man använder sig av medel som fungerar som klotterborttagare. Det är viktigt att använda rätt medel för den typ av färg som har använts. Om man inte är expert på klotter vet man antagligen inte vad det är för spray eller annan färg som har använts och vad den innehåller, och således hur man ska gå vidare på bästa vis.

Kemiska medel kommer att reagera med färgen för att på så vis göra det lättare att lyfta bort den från underlaget. Med rätt val av medel kommer skadan inte att bli värre och det går att sanera utan att underliggande yta får bestående men.

Det kan också behövas en mer omfattande fasadtvätt och då är det bra om de som faktiskt sanerar har god kunskap om olika typer av fasader det finns i Stockholmsområdet och hur de agerar i olika situationer.

Mekanisk klottersanering

Det går också att ta bort klotter och grafitti utan kemiska medel. Det kan behövas när en vanlig fasadtvätt inte kommer att räcka för att det ska bli snyggt igen. Här handlar det om att putsa bort den yta som har färg. Det går att blästra för att få ytan snygg igen. Därefter kan det finnas ytterligare behov av målning eller annan renovering av ytan som har sanerats från klottret.

Så kan saneringen gå till

Beroende på färg och omfattning av klottret väljs rätt metod för sanering. Men det går att tala om en grundteknik då saneringen sker med ett kemiskt medel.

  1. Medlet som ska få bort färgen kommer att sprutas eller penslas på klottret.
  2. Medlet ska sedan på något sätt arbetas in i ytan så att det når ner i färgen ordentligt.
  3. Det kan ta upp till 4 timmar eller längre, innan färgen är helt upplöst och redo att spolas bort.
  4. När färgen har löst upp kan man spola med hett vatten med högtryckstvätt. Ibland får man starta om från 1 igen för att verkligen få bort klottret från ytan. Sista steget blir sedan fasadtvätt med vanligt rent vatten.

Viktigt att skräddarsy arbetet

Det är viktigt att få en utvärdering av klottret som ska saneras för att sedan välja rätt metod. Men en professionell analys går det att få en kostnadseffektiv klottersanering i Stockholm som dessutom är genomförd på kortast möjliga tid.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...