Ett trivsamt hem med lugn och harmoni

av Admin

Vi lever i en värld med mycket intryck och stress. Det gör att vi söker ett hem där vi kan återhämta oss och få lugn och ro. Ett hem vi trivs i. Ju oroligare omvärld desto viktigare med en trygg hemmabas. Detta ser man tydligt i rådande inredningstrender som de nu aktuella mjuka, runda, voluminösa och omfamnande formerna. Och de snälla jordtonerna, tillsammans med pålitliga blå toner.

Hemmet är också en spegelbild av oss själva. Bryr man sig om sitt hem så skapar man trivsel, rår man om sitt hem, rår man om sig själv. Det trivsamma personliga hemmet handlar mycket om att förvalta och respektera våra saker. Det handlar om hållbarhet ur ett cirkulärt perspektiv. Vi är inte riktigt där än då det fortfarande är mycket slit och släng-mentalitet, men jag tror att detta kommer ändras och det kommer också ställa krav på vår förvaring.

Jag förespråkar en dold förvaring som lugnar sinnet och intrycken, och att visa upp saker man tycker om och ger energi i stället. Visa upp ting som är stilbärare och som förhöjer inredningsstilen, så förhöjer det samtidigt ditt välmående.

I dag vet vi mycket om hur hälsa och kost påverkar oss, men kunskapen kring miljöpsykologi och yttre påverkan är mindre. Likaså färglära samt färg- och ljussättning. Forskning visar att vi kan minska stress och oro med 20 procent om man har ordning och reda i sitt hem och på jobbet. Med bra och flexibel förvaring undviker man även irritation och konflikter. Hallen, anser jag, är ett av de viktigaste rummen att ha ordning i då det är det första man ser när man kommer hem och det sista man ser när man lämnar hemmet.

Vi får inte heller glömma vikten av sovrummet. Här hittar vi lugnet och återhämtar oss. Därav sökandet efter hotellkänslan när vi inreder det. Skrytrummen, där vi lägger mest inrednings-energi, är fortfarande vardagsrummet och köket dock men behov, personlighet och årstider bör styra din inredning i alla dessa rum. En insikt som har gått förlorad men som jag tror är på väg tillbaka.

Ta del av Jannices bästa proffstips när hon skapade en både snygg och funktionell hall i den egna familjens hall hemma i fiskebyn Råå utanför Helsingborg.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...