Svenska Bostäder vinner Tänk om-priset för den nya policyn ”varsam renovering”, för fastighetsunderhåll. Den nya principen betyder att företaget hellre underhåller och reparerar än byter ut och helrenoverar när det inte behövs. Tänk om-priset delas ut årligen av arkitektorganisationen Acan till ett projekt som gör stor nytta för den gröna omställningen, inom arkitekturens område.
Svenska Bostäder har genomgått en stor omställning och tagit fram en ny policy för renovering. Den kallas varsam renovering och innebär att företaget har gått från att bygga om och byta ut, till att renovera och ta om hand. Nu uppmärksammas den nya policyn och fick under tisdagen ta emot Tänk om-priset. Bakom priset står Acan, arkitekternas organisation för grön omställning.
– Det är roligt att vårt sätt att renovera med hänsyn till både klimat, miljö, ekonomi och hyresgästernas trivsel uppmärksammas. Det har krävt en massiv inventering av hela vårt fastighetsbestånd – som fortfarande pågår, säger Ulf Viktorsson, som driver arbetet med Varsam renovering på Svenska Bostäder.
Utgångspunkten för Varsam renovering är att företaget övergått från helombyggnad, till att göra saker i tid, för att bevara och reparera i den mån det går. Om originalfönster tidigare byttes ut så ses de nu över och räddas om det går. Om nästan nya vitvaror slängdes, tas de numera istället till vara och byts bara ut om de inte kan repareras. Varsam renovering innebär färre totalombyggnader och istället ett mer proaktivt underhållsarbete. På det viset skapas en lägre klimatbelastning, bättre ekonomi och färre skador på lång sikt.
– Jag är stolt över att både medarbetare och ägare har visat på stort mod för att göra en förändring av den här omfattningen. Det är ett stort omställningsarbete för oss på Svenska Bostäder. För att nå hit har vi lyssnat på våra hyresgäster, på vår styrelse och på stockholmarna, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.