Så här många entreprenörer utanför storstadslänen utför projekt i storstadslänen

av Anders Enquist

”Lantis-entreprenörerna” är inte direkt ett etablerat begrepp, men det kanske är så en urstockholmare skulle kalla dem? Entreprenörerna som kommer in till storstadslänen och utför jobb på byggprojekt där.

Sverige Bygger har tittat i branschens största projektdatabas och tagit fram unik statistik på hur många bygg- och underentreprenörer inom installation, mark-/anläggning, golv, plattsättning, målning m.m. som har sin adress utanför storstadslänen, men som är involverade i byggprojekt i storstadslänen. Den största ökningen har skett i Västra Götaland, +33 % från 2016-2017.

”Vi har märkt av ett ökat intresse från aktörer som hyr ut boenden till företag, de har helt enkelt identifierat att det finns ett stort behov av övernattningsmöjligheter för den personal som åker in till storstäderna för att jobba på byggprojekt där”, säger Björn Wadén, försäljningschef på Sverige Bygger.

”Därför blev vi även själva nyfikna på hur det ser ut i vår egen databas gällande antal aktörer som åker in till storstäderna och utför jobb på projekt där”, fortsätter Björn.

I Stockholms län handlar det om drygt 500 företag per år som rapporteras vara involverade på byggprojekt i länet men som själva har sin postadress utanför storstadslänet. Man ser däremot ingen ökning i just Stockholms län det senaste året, däremot har både Skåne och Västra Götaland ökat. Det handlar även om utländska bolag som har projekt i storstadslänen.

Sverige Bygger är Sveriges mest använda tjänst för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. I tjänsten får du tillgång till Sveriges största projektdatabas och den mest omfattande bevakningen av projektmarknaden. 

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...