Mörka kvällar, levande ljus och julstämning gör december till en mysig tid på året. Men det är också startskottet för en period med en ökad brandrisk.
Statistiken visar tydligt att brandrisken i hem, butiker och fastigheter ökar markant under framför allt december månad. För dig som ansvarar för en fastighet, arbetsplats eller butik är det därför extra viktigt att se över både produkter och rutiner kopplade till brandsäkerheten.
Brandvarnarens dag
Den 1 december uppmärksammas också den ökade brandrisken genom Brandvarnarens dag, ett utmärkt tillfälle för att se över säkerheten och säkerställa att alla brandvarnare och övrig brandskyddsutrustning fungerar, samt att rätt utrustning finns för rätt utrymme.
Rätt förberedelser och utrustning kan göra stor skillnad – bränder som upptäcks tidigt är ofta enklare att begränsa, vilket kan skydda både egendom och liv.
Det är samtidigt också viktigt att förstå vilka behov som finns för just den fastighet eller plats som skall brandsäkras, då olika miljöer kräver olika förberedelser.
En byggnad med flera våningar behöver exempelvis annan planering än en enplansbyggnad, där det kan vara lämpligt att då se över exempelvis brandstegar och utrymningsvägar för de övre planen. Det är alltså viktigt att säkerställa att det finns rätt utrustning och rätt rutiner som är lämpliga för respektive lokal och miljö.
Tre grundläggande brandskyddsprodukter
Ett bra första steg i brandsäkringsarbetet är att säkerställa att dessa tre grundläggande brandskyddsprodukter alltid finns tillgängliga och fungerande:
Brandvarnare:
Säkerställ att ni har brandvarnare placerade på strategiska platser som korridorer, entréer och nära köksutrymmen. I butiker och lagerlokaler bör brandvarnare finnas vid förvaringsutrymmen och områden med mycket elektronik eller förpackningsmaterial.
Använd seriekopplade brandvarnare i större byggnader eller hem med flera våningar.
Brandsläckare:
Placera brandsläckare väl synliga och lättillgängliga, exempelvis nära utgångar, i korridorer och vid områden med hög brandrisk, som kök, teknikutrymmen eller lager med brandfarligt material. I större byggnader rekommenderas flera brandsläckare strategiskt utplacerade för att snabbt nås från olika delar av lokalen. Rekommendationen är också att välja en brandsläckare med minst 6 kg pulver.
Brandfilt:
Placera brandfiltar nära områden med hög risk för mindre bränder, som kök, personalrum eller vid arbetsstationer med elutrustning. De bör vara lättillgängliga, väl synliga och enkla att nå utan hinder. Välj en filt som är tillräckligt stor för att täcka en vuxen person, exempelvis 120×180 cm.
Praktiska tips för en brandsäkrare miljö
Utöver dessa tre brandskyddsprodukter finns det också ett par praktiska tips att tillämpa som bidrar till en brandsäkrare miljö:
– Inspektera och testa alla brandvarnare. Myndigheten för skydd och beredskap rekommenderar att man bör testa alla brandvarnare en gång per månad.
– Kontrollera att trycket är korrekt på brandsläckaren och att den inte gått ur datum
– Kontrollera att all övrig brandskyddsutrustning, såsom brandfiltar och nödutgångsbelysning, är i gott skick.
– Var extra vaksam på december månads brandrisker och informera personalen om förebyggande åtgärder.
Genom att följa dessa rutiner och säkerställa att rätt brandskyddsutrustning finns på plats, bidrar du till en tryggare arbetsmiljö.
Brandsäkerhet är ett ansvar som inte bara handlar om att följa regler utan om att aktivt arbeta förebyggande. Tänk noggrant igenom vad just den lokalen som du ansvarar för eller befinner dig i dagligen har för behov.
Med rätt förberedelser kan du minska riskerna och säkerställa en säker miljö för både personal och besökare – varje dag.