Miljöhänsyn sätter fart på byggandet i trä

av Anders Enquist

Tuffa krav på koldioxidutsläpp och nya tekniska lösningar innebär helt nya förutsättningarna för byggnation. Nu exploderar marknaden för flervåningshus i trä. 
– Äntligen har alla förstått att vi måste bygga mer med trä för att skapa en hållbar framtid, säger Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda som för första gången ställer ut på Trä & Teknik, 28-31 augusti.

Bilden: Marknaden för flervåningshus i trä är glödhet i dag, säger Johan Åhlén, VD på Moelven Töreboda.

Moelven Töreboda växer så det knakar. Omsättningen har ökat under flera år i rad och senaste året med hela 20 procent. Allt är kopplat till flervåningshus med trästomme, en marknad som är glödhet.
– Miljöargumentet har fått ett sådant genomslag, i dag finns ett tydligt uppvaknande kring miljöfrågor i byggbranschen, säger Johan Åhlén.

Han förklarar att fram till 1994 var det förbjudet att bygga mer än två våningar i trä. Marknaden lämnades helt åt betong. När regeländringen kom 1994 öppnades en ny marknad för byggsystem i trä. I början gick det långsamt, men utvecklingen lyftes till en ny nivå i takt med att nya tuffa utsläppsgränser klubbades på det internationella klimatmötet 2015 i Paris.
– Samtidigt är de vi arbetar med på marknaden i dag, arkitekter och fastighetsutvecklare, en ny generation som vuxit upp med källsortering.
Nu skjuter trähusen i höjden och Moelven Törebode som är en av landets största producenter av limträ ser en snabbt växande marknad. Företaget har investerat kraftigt i sin anläggning och är redo för ökningen.

I höst planerar Moelven Töreboda att för första gången ställa ut på Trä & Teknik i Göteborg. Tidigare har företaget medverkat som besökare.
– Vi tycker att det här är en bra och intressant mässa som behöver ett större inslag av oss som faktiskt bygger och använder maskinerna och produkterna som visas.
– Alla har förstått att vi måste bygga mer med trä, nu vill vi berätta hur man gör.
I första hand vill företaget träffa föreskrivande led, exempelvis arkitekter, men även byggherrar och fastighetsutvecklare. Alla som funderar på att bygga ett nytt hus.
– Vi söker nya kontakter i Göteborgsregionen som tyvärr ligger lite efter med att bygga trähus.

På Trä & Teknik presenterar Moelven sitt nya system Trä8, ett av branschens mest moderna system, som är idealiskt att använda i hybridlösningar, det vill säga byggnader där olika material kombineras.
− Vi vill alltid bygga så effektivt och med så liten påverkan på planeten som möjligt, men ibland är faktiskt det bästa att blanda trä med andra material, säger han. Det kan till exempel handla om att tillföra tyngd i ett högt trähus genom att bygga ett trapphus i betong, för att få ett så bra totalresultat som möjligt.

På mässans presenteras också Mjöstornet i Norge, byggt med systemet Trä8 av systerföretaget Moelven Limtre AS. När Mjöstornet är färdigt kommer det att vara världens högsta trähus.

Trä & Teknik är samlingsplatsen i Norden som visar upp och sprider kunskap om träets alla användningsområden. Här möts näringsliv, politiker, leverantörer och akademi för att gemensamt säkra en lönsam framtid inom träindustrin. Trä & Teknik spänner över hela bredden – från skogen, sågverk, produktion, möbelsnickeri och export till att bygga i trä, utvinning av nya material och forskning.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...