Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Rekordutbudet av bostäder väntas minska

av Admin

I oktober sjönk villapriserna i Sverige med 1 procent medan bostadsrättspriserna låg stilla. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Utbudet av bostäder till salu är rekordstort, men väntas nu minska.

– Köparna har fortfarande ett starkt övertag tack vare det historiskt höga utbudet av bostäder till salu. Vi räknar dock med att läget snart kommer att förändras eftersom många vill ha sin bostadsaffär avklarad innan årsskiftet och att färre bostäder säsongsmässigt läggs ut till försäljning, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I centrala Stockholm, centrala Göteborg, centrala Malmö och Stor-Malmö backade bostadsrättspriserna med 1 procent den senaste månaden. I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg priserna med 1 procent i oktober. I riket som helhet låg priserna stilla under oktober, men har ökat med 1 procent under de senaste tolv månaderna. Mest har bostadsrättspriserna ökat i Värmland med en uppgång på 12 procent under senaste året.

– Moderna bostäder i attraktiva lägen kan fortfarande säljas till höga slutpriser medan efterfrågan på lägenheter med dyra månadskostnader är betydligt lägre. De stigande räntorna har fått många bostadsföreningar att höja avgifterna, vilket påverkar hushållens köpkraft eftersom de redan nu upplever en kraftig ekonomisk press, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige sjönk med en procent under månaden som gick. Även i Stor-Stockholm minskade priserna med 1 procent medan de förblev oförändrade i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. På årsbasis har villapriserna i landet nu sjunkit med 5 procent. I Blekinge har priserna backat med 10 procent, vilket är mest i landet.

Prisfallet på fritidshus bromsade in i oktober och på helårsbasis har priserna nu sjunkit med 6 procent. I flera av Sveriges mest populära skidkommuner har det tuffa ekonomiska läget pressat priserna på fritidshus det senaste året. Däribland Åre och Malung-Sälens kommun där priserna minskat med drygt 10 procent.

– Oron för skenande elräkningar är mindre nu än förra vintern och de flesta har nu vant sig vid inflationen och de högre räntorna. Den osäkerhet som nu finns hos bostadsköparna har främst att göra med risken för fler räntehöjningar och hur konjunkturen kommer att slå mot den egna plånboken framöver, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna minskat mest det senaste året:

Bostadsrätter Prisutveckling Villor Prisutveckling Fritidshus Prisutveckling
1. Jämtlands län -19% 1. Blekinge län -10% 1. Hallands län -13%
2. Gotlands län -12% 2. Värmlands län -9% 2. Uppsala län -12%
3. Örebro län -8% 3. Södermanlands län -8% 3. Östergötlands län -11%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin. Under 2022 föll på de flesta platser medan de den senaste tiden varit relativt stabila. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...