Bosch Power Tools firar 50 år med batteriinnovation – Det första batteridrivna elverktyget introducerades 1969

av Admin

1969
För 50 år sedan lanserade Bosch Power Tools marknadens första batteridrivna elverktyg: en häcksax och en borrmaskin med batteri som man hängde över axeln. Batteriet var ett bly-gelbatteri på 12 volt som påminner om dagens bilbatteri som vägde hela 5,5 kg. Med detta batteri kunde man använda häcksaxen i en timme och klippa en häck på upp till 20 meter, sedan behövde batteriet laddas i sex till åtta timmar. Med detta genomslag banade Bosch väg för en mängd batteridrivna elverktyg.

Batteridrivet elverktyg från 1969. FOTO: Bosch.
— Vår batterikompetens har varit utgångspunkten för innovationer under de senaste årtiondena. Vi har format branschens tekniska utveckling och fortsätter att vara pionjärer. Vi tillhandahåller de minsta och mest effektiva batterierna som på sikt ska ersätta kabeldrivna elverktyg helt. Sladdlösa elverktyg underlättar arbetet för våra användare – i hem och trädgård, i verkstäder och på byggarbetsplatser, säger Henk Becker, VD för Robert Bosch Power Tools GmbH.

1974
Knappt fem år efter sin första lansering av batteridrivna verktyg lanserade Bosch det första verktyget med ett inbyggt batteri – en grässax för gör-det-självare. Verktyget hade en klippbredd på 80 mm och kunde användas för att klippa mindre gräsytor och buskar i cirka 45 minuter på en enda laddning.

Unikt för verktyget var en ny battericell-teknik då grässaxen drevs av ett torrbatteri som bestod av nickel-kadmiumceller. De viktigaste fördelarna var att batteriet hade hög energitäthet och lång livslängd. Batteriet kunde laddas om hundratals gånger, något som uppskattades av Boschs användare.

Den sladdlösa grässaxen öppnade upp för en marknad av batteridrivna elverktyg och trädgårdsredskap i Tyskland 1974 och batterisortiment hos Bosch utökades snabbt.

1984
Under 1984 nådde Bosch nästa milstolpe och introducerade världens första batteridrivna borrhammare för professionella – GBH 24 V. Denna milstolpe stärkte Boschs position som batteripionjär ytterligare då professionella hantverkare nu kunde utföra vissa typer av arbete långt ifrån ett eluttag – inklusive montering av färdiga hus, byggnadsställningar och för att fästa antenner eller åskledare.
Med GBH 24 V kunde professionella hantverkare arbeta mer flexibelt, med bättre effekt och högre kapacitet. Verktyget drevs av ett torrbatteri med 20 nickel-kadmiumceller som genererade en hög avverkning, på en laddning gick det att borra över 60 hål.


GBH 24 V från Bosch är världens första batteridrivna borrhammare. FOTO: Bosch.

1998
År 1998 presenterade Bosch två innovativa batteridrivna borrskruvdragare för professionella, en på 14,4V och en på 12V som drevs med en ny kadmiumfri battericellteknik. Batterierna av nickelmetallhybrid var betydligt lättare och mer kompakta än de vanliga nickel-kadmiumbatterierna, samtidigt som de hade högre kapacitet. Till exempel hade ett 2,0 Ah-batteri med nickel-metallhybridteknik samma lagringskapacitet som ett 2,0 Ah-batteri med nickel-kadmiumteknik, men var även 20 procent lättare och en tredjedel mindre.

2003
Bosch revolutionerade marknaden år 2003 med det första elverktyget med ett litiumjonbatteri – den batteridrivna skruvdragaren Ixo. Verktyget är än idag en favorit världen över och har sålts i mer än 18 miljoner exemplar.

Tack vare litiumjontekniken, som tidigare endast använts i mobiltelefoner, var Ixo alltid redo att användas – utan självurladdning och minneseffekt. Den största delen av batterienergin kunde vara tillgänglig upp till ett helt år utan att verktyget användes. Battericellerna var dessutom upp till 40 procent lättare än vanliga nickel-kadmiumceller. Ixo vägde endast 300 g.


Bosch IXO – världens mest populära elverktyg. FOTO: Bosch.

Idag
Batterierna utvecklas ständigt och blir mer kompakta och effektiva. ProCore 18V-batteriserien är ett exempel på Bosch senaste och mest kraftfulla batterier tack vare förbättrad celldesign och överlägsen värmehantering. Trots en kompakt storlek och låg vikt ger ProCore 18V upp till 90% mer effekt jämför med traditionella 18-volts-batterier.


I dag är batteridrivna verktyg kraftigare och mer kompakta än någonsin. FOTO: Bosch.

— Innovationer som ProCore 18V kommer att föra vår verksamhet framåt. Med 50 års batterikunskap utökar vi ständigt våra batterisystem för att kunna erbjuda våra användare flera nya innovationer som ska uppfylla deras behov, understryker Henk Becker.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...