800 nya bostäder och ett nytt bostadsområde i Örebro

av Admin

Örebro kommun har fattat beslut om att bygga ut Ormesta med 800 bostäder och två tomter för förskola. Det kommer även byggas en ny stadsdelspark. 

Illustrationsbild över möjlig bebyggelse.

Syftet är att skapa ett nytt bostadsområde för att möta det stora behovet av bostäder. Det nya bostadsområdet kommer innehålla en blandning av villor, radhus, kedjehus och flerbostadshus. Det kommer även finnas plats för två förskolor och mindre inslag av handel och service på bottenvåningar.

– Det nya bostadsområdet är en pusselbit för att klara den fortsatta bostadsförsörjningen och stärka Örebros tillväxt, säger Patrik Kindström, avdelningschef på Stadsbyggnad.

I planen för Ormesta ingår att skapa en stor park med plats för lekpark, större öppna ytor för spontanidrott och lek samt en pulkabacke vintertid. Parken ska vara tillgänglig både för de nya bostäderna och redan befintliga bostäder i närområdet. Den anlagda parken blir en kontrast till den omgivande naturen i naturreservatet och ska binda ihop skogsdungen i norr med naturreservatet i söder.

Området, som ligger i gränslandet mellan stad och landsbygd, ska ta hänsyn till det omgivande landskapet och präglas av en lantlig karaktär med öppna landskap. Denna karaktär ska avspeglas i utformningen av kvarteren och byggnaderna, exempelvis genom färg- och materialval.

– Förhoppningen är att arbetet med gator och ledningar, markanvisning samt byggstart kan ske 2020/2021 och att en första inflyttning kan göras under 2022/2023, säger Ulf Nykvist, planhandläggare på Stadsbyggnad.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...